Vlagyimir Putyin 170 ezer fővel növeli az orosz fegyveres erők létszámát

Vlagyimir Putyin 170 ezer fővel növeli az orosz fegyveres erők létszámát

A rendelet az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek létszámát 2.209.130 főben állapítja meg, amelyből 1.320.000 fő fegyveres lesz.

A bővítés a NATO terjeszkedése és az amerikai vezetésű blokk csapatainak az orosz határoknál történő összevonása miatt megnövekedett biztonsági fenyegetésekkel függ össze – magyarázta a Kreml.

A hadsereg növelése szakaszosan fog történni, és azokkal a katonákkal kezdik, akik szerződéses szolgálatra jelentkeztek.

A Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev szerint 2023 eleje óta több mint 450 ezren írtak alá szerződést az orosz fegyveres erőkkel.

A szerződéses katonák külön kategóriát képeznek a hivatásos katonáktól és a kötelező szolgálatra behívott sorkatonáktól, akik az orosz hadsereg zömét alkotják. Moszkva tavaly ősszel mintegy 300 ezer tartalékost is behívott, az ukrajnai konfliktus változó jellege miatt.

Putyin azt is megjegyezte, hogy az Egyesült Államok bejelentette, hogy a jelenleg Európában és Törökországban állomásozó 200 atombombáját 2025 végéig új fegyverekre kívánja lecserélni. Az orosz hadsereg méretének bővítése ennek fényében bölcs lépés.

Az orosz kormány utasítást kapott, hogy a védelmi minisztérium számára biztosítsa a megrendelés végrehajtásához szükséges forrásokat. A rendelet a kihirdetéskor lépett hatályba, felülírva a fegyveres erők méretéről szóló 2022. augusztusi rendeletet.

Írta a Magyar Hírlap