Világ: Izrael 30 palesztint engedett szabadon

Világ: Izrael 30 palesztint engedett szabadon

A harminc palesztin szabadon engedése azt követően történt, hogy csütörtökön a Hamász szabadon engedett nyolc, Gázában fogva tartott izraeli túszt.

Izrael háborúban

Kitört az újabb háború a Gázai övezetben, miután a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A brutális akcióban és az arra adott izraeli válaszcsapásokban ezrek haltak meg. A Hamász több mint kétszáz civilt ejtett túszul, akikért cserébe palesztin foglyok szabadon bocsátását követelik. A fogolycseréket, a tűzszüneti megállapodást és a konfliktus más fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.

Izrael a legutóbbi csere részeként 30 palesztint engedett szabadon izraeli börtönökből – közölte pénteken kora reggel az izraeli börtönszolgálat. Hírügynökségi felvételeken látható, amint ujjongó tömeg fogadja őket a ciszjordániai Ramallahban.

A harminc palesztin szabadon engedése azt követően történt, hogy csütörtökön a Hamász szabadon engedett nyolc, Gázában fogva tartott izraeli túszt. A túszok közül hatot órákkal azután engedtek szabadon, hogy két izraeli nőt is elengedtek. Mindannyiukat átadták a gázai Vöröskeresztnek, és Izraelbe szállították őket kórházi ellátásra – közölte az izraeli hadsereg.

A Hamász hajlandó a tűzszünet további meghosszabbítására, hogy szüneteltessék a harcokat Izraellel – közölte egy Hamászhoz közeli forrás az Agence France-Presse-nek. A meghosszabbítás hétnapos szünet után pénteken kora reggel lejár. A forrást idézve azt mondták, hogy a közvetítők intenzív erőfeszítéseket tesznek a tűzszünet folytatására. Izrael még nem válaszolt – írja az AFP.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön Tel-Avivban azt mondta: „Egyértelműen azt szeretnénk, ha ez a folyamat tovább folytatódna”. Blinken egyúttal fokozottan felszólította Izraelt, hogy tartsa be a nemzetközi jogot és kímélje a civileket a Hamász elleni gázai háborúban.

Egy izraeli katonai támadás Gáza déli részén 1 millió menekültet eredményezhet – figyelmeztetett az ENSZ palesztin segélyszervezetének, az UNRWA-nak a vezetője. Philippe Lazzarini sürgette Izraelt, hogy gondolja át egy déli offenzíva következményeit, akkor is, ha nem hosszabbítják meg az ideiglenes tűzszünetet.

HVG