Újabb BRICS-tagállam csatlakozik az OPEC+-csoporthoz

Újabb BRICS-tagállam csatlakozik az OPEC+-csoporthoz

A Szaúd-Arábia és Oroszország által vezetett OPEC+ a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét és szövetségeseit tömöríti, és együttesen a világ nyersolajtermelésének mintegy 40 százalékát adják.

Brazília tagságának bejelentésére az OPEC+ azon ülésén került sor, amelyen a jövő évi olajkitermelési stratégiát vitatták meg.

„LULA DA SILVA ELNÖK MEGERŐSÍTETTE CSATLAKOZÁSUNKAT AZ OPEC+ EGYÜTTMŰKÖDÉSI CHARTÁJÁHOZ 2024 JANUÁRJÁTÓL” – MONDTA SILVEIRA A CSOPORTNAK A KÜLDÖTTEK ÁLTAL TERJESZTETT VIDEÓ SZERINT.

A lépés azután történt, hogy az OPEC+ tagjai, Szaúd-Arábia, Irán és az Egyesült Arab Emírségek meghívást kaptak, hogy csatlakozzanak a nagy feltörekvő gazdaságokat tömörítő BRICS-csoporthoz, amelyet jelenleg Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika alkot.

Brazília tavaly nyáron rekordmennyiségű kőolajat és földgázt termelt ki. A tervek szerint 2030-ra 75 százalékkal növeli energiatermelését, és felgyorsította a 2000 méter vastag sóréteg alatt rejtőző, olajban gazdag tengeri tartalékának fejlesztését.

Brazília 2023 harmadik negyedévében átlagosan napi 1,8 millió hordó olajat (bpd) exportált, amely 40 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest a hivatalos adatok szerint.

Egyelőre nem világos, hogy a latin-amerikai országnak a tagság következtében a jövő évtől kezdve termeléscsökkentést kellene-e végrehajtania.

Az OPEC+-csoport a héten megállapodott arról, hogy 2024-ig mintegy 2,2 millió hordóra emeli a termeléscsökkentést.

Írta a Magyar Hírlap