Rómában is díjat nyert a Garda együttes háborúellenes videóklipje

Rómában is díjat nyert a Garda együttes háborúellenes videóklipje

Október elején lépett a közönség elé a magyar zenekar a sajátságos képi világot és filmes eszközöket felvonultató klippel, amelyet az ukrajnai háború borzalmai inspiráltak.

Magyar rockzenekar még nem nyúlt ilyen radikálisan a háború témájához. Rendkívül szuggesztív zene született, a klip pedig szorosan hozzáforrasztja a dalhoz az illúzióktól mentes képi világot, amely Klacsán Gábor rendező szavai szerint arról beszél, hogy a háborúban nincsenek sem hősök, sem szerelmesek, sem győztesek.

A rendező már Radics Béláról szóló filmjében is azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy különös gonddal kezelte a filmben a koncertjeleneteket, nagy hangsúlyt fektetett a tökéletes, szuggesztív hangzásra, amely magával sodorja a hallgatót.

A most elsöprő nemzetközi sikert hozó klip képsorai is együtt lélegeznek a zenével. A videó arról szól, hogy egy anya – akit Garda Zsuzsa alakít – a háború borzalmai elől lányával egy szörnyű pincébe menekül. Az asszony mindaddig küzd, amíg egy hatalmas robbanás félbe nem szakítja a történetüket.

Garda Zsuzsát mint háttérénekest olyan zenekarokból is ismerhetik, mint például a Sziámi, a KImnowak vagy az Omega együttes

Garda Zsuzsát mint háttérénekest olyan zenekarokból is ismerhetik, mint például a Sziámi, a KImnowak vagy az Omega együttes

Fotó: Klacsán Gábor

A videóklip – amelynek producere Wirth Zoltán, rendezője Klacsán Gábor volt – eddig hét díjat nyert: a nemzetközi New York-i Filmfesztiválon a Diamond Globe-díjat, az indiai Rohip International Filmfesztiválon a legjobb zenei videó díját, illetve elismerést kapott az Athvikvaruni és a Thilsri Nemzetközi Filmfesztiválon, a 4th Dimension Independent Film Fesztiválon, valamint a Europe Music Video Awardson és a napokban a Rome Music Video Awardson is. De további díjakra is jó esélye van: döntőbe jutotta prágai filmfesztiválon sőt, Balin is a fődíj várományosa. Magyar zenei videóklip ilyen sok díjat még nem söpört be nemzetközi filmfesztiválokon.

A Garda együttes tagjai: Garda Zsuzsa (ének) Wirth Zoltán (dob) Alapi István (szólógitár), Velősy Márton Áron (gitár), Pad Richárd (billentyűs), Tari Ádám(basszusgitár).

Wirth Zoltán nemcsak zenél a tapasztalt, különféle zenekarokból ismert zenészeket felvonultató formációban, hanem egyben a páratlanul sikeres klip producere is, amelynek születéséről közölte:

„Amikor a videoklip gondolata és képi világa megfogalmazódott bennem, akkor az orosz–ukrán háború inspirált, de nem a híradók tudósításaiban látható rideg rombolást akartuk megjeleníteni, hanem a háború emberi oldalát. Azt, ahogy a civilek, a családok megélik az ezzel járó felfoghatatlan fájdalmat” – mondta Wirth Zoltán, akinek a kislánya alakította a klipben látható gyermeket.

A klipben a Wirth Zoltán dobos, producer lánya volt az egyik szereplő

A klipben Wirth Zoltán dobos, producer lánya volt az egyik szereplő

Fotó: Klacsán Gábor

Arról, hogy milyen érzés volt háborús klipet és benne tragikus jeleneteket forgatni, ezt válaszolta lapunk kérdésére:

„Ahogy a gyermekem mozdulatlanul feküdt az ágyon a filmbeli robbanás után, és az énekesnő azt kiabálta neki: lélegezz, olyan kínokat éltem át, amit senkinek nem kívánok. Annak ellenére volt elviselhetetlen az érzés, hogy pontosan tudtam: az egész csak színház” – tette hozzá a legendás dobos.

Írta a Magyar Hírlap