Megvalósulhat minden cukorbeteg álma

Megvalósulhat minden cukorbeteg álma

A diabétesz leggyakoribb formája a 2-es típusú cukorbetegség. Annak ellenére, hogy ez gyógyszeresen is kezelhető, az emberek nem mindig szedik rendszeresen a felírt készítményt, mert annak kellemetlen a mellékhatása, vagy egyszerűen csak elfelejtik bevenni.

A kutatók épp ezért azon dolgoznak, hogy egyszerűsítsék a kezeléseket, és olyan gyógyszereket fejlesszenek ki, amelyeket nem kell naponta szedni. Ezen a téren ért el előrelépést a Stanford Egyetem kutatócsoportja: egy olyan hidrogélt készítettek, ami négy hónapra elegendő gyógyszert tartalmaz a betegek számára – írja az Interesting Engineering.

A Cell című tudományos lapban megjelent publikáció szerint azért a hidrogélre esett a választás, mert elég folyékony ahhoz, hogy be lehessen fecskendezni a szervezetbe, de elég szilárd ahhoz, hogy ott egy darabig kitartson. Ez nemcsak a gyógyszerelést javíthatja, de az életminőséget is, valamint csökkentheti a cukorbetegség kezelésével kapcsolatos esetleges szövődményeket.

Eric Appel, a tanulmány társszerzője szerint ha évente csak három alkalommal kell a gyógyszerhez nyúlni, az máris jelentős előrelépés az évenkénti 365-höz képest.

A kutatók az új anyagot laboratóriumban, patkányokon tesztelték. A vizsgálatok során azt találták, hogy a hidrogélben el lehet raktározni a súlycsökkentés és a cukorbetegség gyógyszerét, a GLP-1-et. Ez nemcsak a vércukorszintet szabályozza, hanem például csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint segíti a fogyást is.

A kutatók úgy tervezik, hogy egy-két éven belül embereken is kipróbálják az újfajta gyógyszerelési módot.

Írta a Magyar Hírlap