ENSZ-főbiztos: Oroszországnak vissza kell vonnia az LMBT-közösséget diszkrimináló törvényeket

ENSZ-főbiztos: Oroszországnak vissza kell vonnia az LMBT-közösséget diszkrimináló törvényeket

MH/MTI
2023. november 30. csütörtök. 21:39

Oroszországnak vissza kell vonnia az LMBT-közösséget diszkrimináló törvényeket – jelentette ki csütörtökön Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, reagálva arra, hogy az orosz legfelsőbb bíróság szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta Oroszországban a nemzetközi LMBT társadalmi mozgalmat.

„Felszólítom az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul vonják vissza azokat a törvényeket, amelyek nem helyénvaló korlátozásokkal sújtják emberi jogi jogvédők munkáját, illetve hátrányosan megkülönböztetik az LMBT-közösség tagjait” – olvasható Türk közleményében.

Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője úgy fogalmazott, hogy az LMBT-közösség helyzete Oroszországban „rosszról még rosszabbra fordult”, tagjaik letartóztatástól és üldöztetéstől tartanak. „Az LMBT-közösség számára ez alapvető jogaik további elnyomását jelenti” – hangoztatta.

A szóvivő szerint az orosz legfelsőbb bíróság vonatkozó döntésében az LMBT-mozgalom homályos meghatározása visszaélésekre adhat lehetőséget.

„Sok bizonytalanságot teremt az emberek számára, hogy mi az, ami megengedett, és mi az, amitől börtönbe kerülhetnek” – fogalmazott Shamdasani.

Írta a Magyar Hírlap