Világ: A Biden kormány nem köti feltételekhez Izrael támogatását

Világ: A Biden kormány nem köti feltételekhez Izrael támogatását

Korábban az elnök még azt mondta erről, hogy megfontolandó gondolat, most azonban több kormányzati képviselő egybehangzóan állítja, hogy ilyesmiről szó sincs. Ez pedig végső soron Bident a saját pártja egy részével fordítja szembe.

Izrael háborúban

Kitört az újabb háború a Gázai övezetben, miután a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A brutális akcióban és az arra adott izraeli válaszcsapásokban ezrek haltak meg. A Hamász több mint kétszáz civilt ejtett túszul, akikért cserébe palesztin foglyok szabadon bocsátását követelik. A fogolycseréket, a tűzszüneti megállapodást és a konfliktus más fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.

A Biden kormány nem köti feltételekhez Izrael támogatását – írja a Politico vezető amerikai tisztviselőkre hivatkozva. Ez azért is érdekes, mert korábban Joe Biden mindezt még megfontolandó gondolatnak tartotta, ám néhány nappal később a lapnak a tisztviselők egybehangzón állították, hogy ilyesmiről szó sincs.

Egyikük Biden korábbi válaszát azzal próbálta árnyalni, hogy az elnököt nem a progresszív érzelmek, hanem az izraeli kormányfővel szembeni privát ellenérzései motiválták, mivel egyáltalán nem elégedett zzal, ahogyan az izraeli kormányfő vezeti az országot.

Ugyanakkor Biden kijelentése olaj lehet a tűzre abból a szempontból, hogy a Demokrata Párt balszéle gyakorlatilag az izraeli-palesztin háború kirobbanása óta követeli, hogy vonják meg Izraeltől a támogatást, mivel a zsidó állam válogatás nélkül bombáz le mindent a Gázai üövezetben, nem törődve a civilek testi épségével.

Ráadásul a normál ügymenet egyébként is az volna, hogy az USA – ahogyan a többi szövetségesével szemben eddig is csinálta – addig támogat államokat, amíg azok az amerikai és a nemzetközi törvényekre is tekintettel vannak. Izraellel szemben azonban nincs ilyen elvárás.

A demokraták azt követően álltak ki a feltételszabás mellett, hogy korábban a kormányt arra próbálták rávenni, hogy támogasson egy tartós tűzszünetet a felek között. A kormány viszont a most érvényben lévő fegyverszünetet használja fel arra, hogy győzködi Izraelt, miszerint a későbbiekben nagyobb körültekintéssel járjon el a gázai offenzívája során. Azaz Washington azzal kalkulál, hogy az IDF folytatni fogja a támadását, ami azt is jelenti, hogy a tűzszünet lejártát követően a civilekkel zsúfolásig telt Dél-Gáza következik.

A konfrontációm a demokraták balszárnyával árthat Biden elnök újrázási esélyeinek is, mivel például a billegő államnak tekinthető Michiganben már kijelentették, hogy nem fogják támogatni Bident az elnök Izrael-politikája miatt.

Persze nem ez az első eset, hogy Joe Biden önjáró üzemmódba kapcsolva nem egészen azt mondja, amit korábban a stábjával leegyeztetett. Legalábbis erre lehet következtetni abból, amikor tavaly egyszer csak elkezdett arról beszélni, hogy Putyin nem maradhat hatalmon, majd gyorsan a Fehér Háznak kellett kiadnia egy pontosítást, miszerint a látszat ellenére az elnök nem egy orosz rendszerváltásról beszélt.

A másik hasonló elszólása Bidennek alig néhány hete történt, amikor a Hszi Csin-pinggel való találkozóját követő sajtótájékoztatón lediktátorozta a kínai vezetőt. Hogy ebben mennyire volt igaza, az most mellékes, különösen annak tükrében, amit Antony Blinken külügyminiszter arcáról le lehetett olvasni, miszerint nem biztos, hogy ezt a verziót egyeztették le az elnökkel korábban.

HVG