Pusztító károkat okozó gyógyszert vontak ki a forgalomból

Pusztító károkat okozó gyógyszert vontak ki a forgalomból

A hatvanas évek elején 46 országban forgalmazták a talidomid hatóanyagú, enyhe nyugtató hatású gyógyszereket, amelyeket egyebek mellett Contergan és Distaval néven forgalmaztak a reggeli rosszulléttel küzdő kismamák számára. Az orvosok biztosították a várandós nőket, hogy a gyógyszer biztonságos, de mint később kiderült, a hatóanyag miatt a gyermekek súlyos rendellenességekkel születtek.

Végtagdeformitásokkal élő és egy végtag nélküli túlélő is jelen volt Anthony Albanese ausztrál kormányfő bocsánatkérésénél a képviselőház galériáján.

„Ma Ausztrália népe, a kormány és ennek a parlamentnek a nevében teljes, fenntartások nélküli és régóta esedékes bocsánatkérést nyilvánítunk minden talidomid-túlélőnek, családjuknak, szeretteiknek és a róluk gondoskodóknak” – mondta Albanese.

„A talidomidtragédia országunk és a világ történetének sötét fejezete” – hangsúlyozta a miniszterelnök

„Akkor még nem volt rendszer a gyógyszerek hatásának megfelelő értékelésére, és a talidomid szörnyű kegyetlensége az, hogy messze nem volt biztonságos, egyetlen adag elég volt ahhoz hogy pusztító károkat okozzon” – mondta a kormányfő.

Trish Jackson, akinek szív- és tüdőproblémái, valamint végtagdeformitásai vannak, amelyeket az okozott, hogy édesanyja terhessége alatt szedte a gyógyszert, üdvözölte a bocsánatkérést.

„Az a sok év, amíg politikusok falaiba ütközve küzdöttünk, végre kifizetődött” – mondta Jackson az ausztrál ABC televíziónak.

A bocsánatkérést még 2019-ben javasolta egy szenátusi jelentés, amely az idősödő talidomid-túlélők számára nyújtott támogatásokat vizsgálta.

A kormány csütörtökön egy másik javaslatnak is eleget tesz azzal, hogy Canberrában emlékművet avat a talidomid-túlélők és családjaik elismeréseként.

Ausztrália 2020-ban létrehozott egy támogatási programot, amely 148 túlélőnek nyújt élethosszig tartó segítséget, és Albanese elmondta hogy kormánya újra megnyitja a programot azon túlélők előtt, akik még nem regisztráltak.

Jackson szerint a támogatási programot egyszerűsíteni kell.

„Fizikailag annyira megterhelő bármit is visszaigényelni, például gyógyszereket és egyebeket, hogy sok túlélő egyszerűen nem törődik vele, mert túl nehéz nekik” – mondta Jackson.

Elmondta, hogy egyes orvosok még soha nem hallottak a talidomidról és nem is értik a túlélők problémáit.

„Nem csak a hiányzó végtagokról van szó. Nagyon sok belső károsodás is van. A talidomid olyan gyógyszer, amely folyamatosan problémákat okoz” – tette hozzá Jackson.

A német Grünenthal gyógyszergyár által kifejlesztett talidomid hatóanyagú gyógyszerek miatt világszerte mintegy 80 ezer gyermek halt meg még születése előtt, további mintegy 20 ezer gyermek pedig különböző súlyos fejlődési rendellenességgel született.

A talidomidbotrányt követően világszerte felülvizsgálták a gyógyszerengedélyezési szabályokat. A történtek miatt tovább erősödött az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság tekintélye, amely az Egyesült Államokban nem engedélyezte a gyógyszert.

Egy ausztrál nő, aki végtagok nélkül született, miután édesanyja talidomid hatóanyagú gyógyszert szedett, 2021-ben több millió dolláros kártérítést kapott peren kívüli egyezség nyomán a gyógyszer helyi forgalmazójától, a Diageótól. A Diageo 2010-ben 45 ausztráliai és új-zélandi áldozat számára vállalta 50 millió ausztrál dollár (11,3 milliárd forint) kifizetését.

Írta a Magyar Hírlap