Lehet, hogy millióknak csak ilyen fogkrémmel kellene fogat mosniuk

Lehet, hogy millióknak csak ilyen fogkrémmel kellene fogat mosniuk

Ez életveszélyes állapot, ami azonnali orvosi ellátást igényel. A földimogyoró-allergia nem gyógyítható, azonban kezelhető. Az orvosok immunterápiát is javasolhatnak az allergiások számára. Ennek a kezelésnek a lényege a túlérzékenység megszüntetése, méghozzá azzal, hogy a szervezetet hozzászoktatják a tüneteket okozó allergénhez, ebben az esetben a mogyoróhoz, másként fogalmazva: az immunrendszert megtanítják arra, hogy tolerálja az allergént.

Itt kerül képbe kaliforniai kutatók fejlesztése, egy földimogyoró-fehérje alapú fogkrém, amellyel fokozatosan juttatható kis mennyiségű földimogyoró-allergén a beteg szervezetébe, folyamatosan növelve a tolerancia szintjét. Ezt a fogkrémalapú kezelést orális nyálkahártya immunterápiának(OMIT) nevezik.

Egy korai stádiumú klinikai kísérletben azt vizsgálták, hogy 32 földimogyoró-allergiás felnőtt vajon biztonságosan meg tudja-e mosni a fogát egy olyan fogkrémmel, amely nyomokban földimogyoró-fehérjét tartalmaz. A kísérletbe bevont felnőttek közül 24-en naponta egyszer, két percig mostak fogat a fogkrémmel körülbelül 11 hónapig. A negyedik hónapra a napi fogkrém bevitelt lassan megnövelték, így a vizsgálat 24 résztvevőjének mindegyike a földimogyorómag egyharmadának megfelelő mennyiséget kapott. A vizsgálat végén egyik résztvevő sem tapasztalt súlyos reakciókat vagy anafilaxiát. A maradék nyolc résztvevő eközben placebo fogkrémet használt. A kísérlet elsődleges célja annak tesztelése volt, hogy alkalmas-e a fogkrém emberi használatra.

A kutatók szerint minden alkalommal, amikor az alany fogat mosott, a szája felszívta a krémből származó földimogyoró-allergéneket. Idővel ez a rendszeres bevitel arra késztette a szájban lévő immunsejteket, hogy alkalmazkodjanak az allergénekhez, csökkentve az alanyok allergiás reakcióinak súlyosságát.

Néhány résztvevő szájviszketést és más enyhe mellékhatásokat tapasztalt kezdetben a fogkrém miatt, azonban a tünetek egyike sem volt elég súlyos ahhoz, hogy bármelyik résztvevő úgy döntsön, kilép a kísérletből. A kutatók arra azért felhívták a figyelmet, hogy a fogkrém csak a földimogyoróval való véletlen érintkezés következtében fellépő súlyos allergiás reakciók megelőzésére szolgál, és nem gyógyítja magát az allergiát.

A következő lépés a gyerekek vizsgálata lenne. Ez azért is fontos, mert az allergiák az élet korai szakaszában fogékonyabbak a visszafordításra vagy a kezelésre. Ennek az az oka, hogy gyermekkorban az immunrendszer nagymértékben képes alkalmazkodni az allergénekhez.

Írta a Magyar Hírlap