A G7-ek felszólították a jemeni lázadókat, hagyjanak fel a hajózás fenyegetésével

MH/MTI
2023. november 29. szerda. 8:09

A világ legfejlettebb ipari demokráciáit tömörítő G7-országcsoport külügyminiszterei szerdán felszólították a jemeni húszi lázadókat, hogy azonnal hagyjanak fel a nemzetközi hajózás fenyegetésével, és engedjék szabadon a Vörös-tengeren tíz napja elfoglalt teherhajó legénységét.

„Felszólítunk minden felet, hogy ne fenyegesse és ne akadályozza a hajózási jogok és szabadságok törvényes gyakorlását” – fogalmaztak a közleményben.

A dokumentumban kiemelték, hogy különösen felszólítják a húszikat, hogy haladéktalanul hagyjanak fel a civilek elleni támadásokkal és a nemzetközi hajózási útvonalakat és kereskedelmi hajókat veszélyeztető fenyegetésekkel, engedjék szabadon a nemzetközi vizeken november 19-én jogellenesen lefoglalt M/V Galaxy Leader hajót és legénységét.

Az Irán támogatását élvező húszik a kereskedelmi hajót és 25 fős legénységét arra hivatkozva foglalták el, hogy Izrael támadást indított a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, amely október 7-én példátlan mértékű vérengzést hajtott végre Izraelben. A Galaxy Leadert egy japán társaság üzemelteti, de brit cég tulajdonában van, amelyet egy izraeli üzletember alapított.

Írta a Magyar Hírlap