A Földön sem mindig leányálom egy megfázás, de ami az űrhajósokkal történhet, azt senki nem kívánja magának

A Földön sem mindig leányálom egy megfázás, de ami az űrhajósokkal történhet, azt senki nem kívánja magának

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén lévő űrhajósok számára a baktériumok sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek, mint a Földön lévő emberek számára. Mivel zárt környezetben, legyengült immunrendszerrel élnek az ISS fedélzetén, az agresszívebb kórokozók sokkal rosszabbá tudják tenni az egyszerű náthát is, mint amilyen lefolyáshoz a Földön élők hozzászoktak.

Hogy a baktériumok ne tudjanak olyan könnyen terjedni, a Boeing egy speciális antimikrobiális felületi bevonatot dolgozott ki, amit jelenleg az űrállomás fedélzetén tesztelnek. A polimer bevonat november 9-én indult el az űrállomás fedélzetére a SpaceX segítségével – írja a Gizmodo.

A tesztek során négy alumíniumplakettet helyeznek el az űrállomás különböző pontjain: a konyhában, a WC-ben, valamint azokon a helyeken, ahol az edzés és a tisztálkodás zajlik.

A plakettek olyan anyagokat tartalmaznak, ami az űrállomás fedélzetén is megtalálható: a biztonsági övek csatjainak anyagát, valamint az öv szövetét. Az egyik megkapta az antimikrobiális bevonatot, a másik nem. Az űrhajósok néhány naponta hozzáérnek az anyaghoz, hogy a bőrükről baktériumokat vigyenek át rájuk. Ezek után mintát vesznek a felületekről, amit a Földre visszaküldve elemeznek majd a tudósok.

A Gizmodo emlékeztet: bár az űr steril környezet, az űrhajósok annak ellenér vihetnek magukkal kórokozókat, hogy az indulás előtt karanténba vonulnak. Egy megbetegedés az ISS fedélzetén pedig kockázatos, mert egyfelől az űrhajósokat nem lehet karanténba helyezni, másfelől pedig a kutatások azt sugallják, hogy a baktériumok a mikrogravitációs környezetben ellenállóbbá válhatnak az antibiotikumokkal szemben.

Az Apollo 7 küldetése során az űrhajósok 1968-ban megfáztak – egymástól kapták el a fertőzést –, ami igen rossz volt, ugyanis a mikrogravitáció miatt a váladék nem tudott távozni az orrüregből. Annyira rossz volt a helyzet, hogy az űrhajósok megtagadták a sisak viselését, amikor visszatértek a Föld légkörébe.

David Corporal, a Boeing kutatómérnöke szerint a cél, hogy hosszú távú védelmet biztosítsanak az űrhajósok számára. A Boeing a Queenslandi Egyetemmel együttműködve tervezte meg az anyagot, ami a vírusok terjedését is megakadályozhatja. A cég egyébként egyszer már tesztelte az anyagot – 2021-ben –, akkor jó eredményeket kaptak.

Írta a Magyar Hírlap