Gazdaság: Felszállt az első olyan utasszállító, ami kizárólag alternatív üzemanyaggal repülné át az Atlanti-óceánt – videó

Gazdaság: Felszállt az első olyan utasszállító, ami kizárólag alternatív üzemanyaggal repülné át az Atlanti-óceánt - videó

Kedd este a szállt fel a londoni Heathrow repülőtérről az első olyan nagy utasszállítógép, amely kizárólag alternatív üzemanyaggal próbál transzatlanti utat teljesíteni.

A Virgin Atlantic részben a brit kormány által finanszírozott járatának a célállomása a York-i JFK repülőtér, fizető utasok nincsenek a fedélzetén – írja a BBC.

Az úgynevezett fenntartható repülőgép-üzemanyagokat (SAF) különféle forrásokból, többek között növényekből, háztartási hulladékból és étolajból lehet előállítani.

A légitársaságok már korábban is repültek akár 50 százalékban alternatív üzemanyagokat tartalmazó keverékkel. Az eddig példa nélküli, nagyvállalatok (köztük a Rolls-Royce és BP) által szponzorált transzatlanti útra egy Boeing 787-es repülőgéppel vállalkozott a légitársaság, a gépet 50 tonna fenntartható üzemanyaggal töltöttek fel indulás előtt.

A tesztelést és elemzést követően a Virgin Atlantic rendhagyó járatának repülését a hónap elején hagyta jóvá a brit légihatóság.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint a repülés „jelentős mérföldkő a légi közlekedés környezetbarátabbá tétele és az égbolt szén-dioxid-mentessé tétele felé”.

HVG