A francia kormány három szélsőjobboldali csoport feloszlatását kezdeményezi

A francia kormány három szélsőjobboldali csoport feloszlatását kezdeményezi

A miniszter a France Inter közszolgálati rádióban kijelentette: javasolni fogja különböző csoportok megszüntetését. Tudatta, hogy az egyik ilyen a Martel-divízió nevű csoport, amelynek „már a neve is ijesztő”, a másik kettőt viszont egyelőre nem nevezheti meg.

A múlt hétvégén szélsőjobboldali aktivisták erőszakosan tüntettek Romans-sur-Isere-ben azt követően, hogy egy 16 éves gimnazistát halálra késeltek egy Drome megyei falunapon. A hatóságok szerint a szélsőjobboldaliak össze akartak csapni a Monnaie negyedben élő fiatalokkal, ahonnan a feltételezések szerint a gimnazista halálában érintettek egy része származik.

Gérald Darmanin üdvözölte, hogy a tüntetés hat résztvevőjére börtönbüntetést szabtak ki.
„Megengedhetetlen hogy más is intézkedjen az állam nevében, hogy saját kezébe vegye az igazságszolgáltatást. A szélsőjobboldalon mozgósítás folyik, amely polgárháborúba akar minket taszítani” – tette hozzá a tárcavezető.

A múlt heti, dublini zavargásokra utalva, amelyek egy késes támadás után törtek ki, a miniszter úgy vélekedett, most a francia rendfenntartó erők beavatkozásának köszönhetően sikerült „elkerülni egy ír típusú forgatókönyvet”.

Hangoztatta, mivel a rendőrség határozott volt, „Franciaország elkerülte a kisebb polgárháborús forgatókönyvet”.

Hétfő este nyolc embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy részt vettek egy nem bejelentett, szélsőjobboldali gyűlésen a délkelet franciaországi Lyon központjában. Egy friss parlamenti jelentés szerint Franciaországban csaknem 3300 ember tartozik az említett mozgalmakhoz, köztük 1300-an állnak megfigyelés alatt.

Írta a Magyar Hírlap