A nevelőapja húzta le 49 millióval a balesetben lebénult Tamást

A szövevényes történet csaknem négy éve kezdődött, amikor a fiatalember édesanyja feljelentést tett, mert három hónapon keresztül rendszeresen vásároltak a számlájáról összesen hárommillió forint értékben. Az elkövető D. Attila, a nő volt házastársa, akivel megromlott a kapcsolata, ezért külön költöztek. A férjnek azonban volt egy társkártyája, amit továbbra is használt.

A nyomozás során vették észre a zsaruk, hogy a számlára érkezett egy 164 millió forintos egyszeri utalás is. Ekkor derült ki, hogy nem a nőnek járt az összeg, hanem az üzemi balesetben megsérült fiának, aki kártérítést kapott. Istók Gergely rendőr alezredes, a XVII. kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője korábban a Blikknek elmondta, hogy a fiatalember ágyhoz kötve él, a nap 24 órájában biztosítani kell az ellátását, a gondozását. Mindezt az a pénz fedezte volna élete végéig, de az összegből nem maradt semmi. A szülők a lebénult gyermekük számára csupán egy laptopot, egy kerekesszéket és egy ágyat vásároltak, a fennmaradó összeget viszont rövid idő alatt felélték.

„A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 50 éves férfival – mint visszaesővel – szemben nagyobb kárt okozó, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette, valamint bűnsegédként, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt. A vádirat szerinti a sikkasztás elkövetési értéke csaknem 49 millió forint. A kerületi ügyészség a férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. Az eljárás során más személy meggyanúsításának törvényi akadálya volt, a sértett ugyanis nem élt magánindítvánnyal, nem kívánta a tettes felelősségre vonását” – közölte érdeklődésünkre a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina.

A szülők három, nagyobb értékű házat, két nagy értékű kocsit vásároltak a fiatalember tudta nélkül, sőt, egy quadot is beújítottak. Amikor a pénz elfogyott, eladtak két, korábban vásárolt ingatlant, majd azt az összeget is elköltötték. A megvádolt férfi munkatársunkkal azt közölte, hogy nem érzi magát bűnösnek. Úgy tudjuk, álláspontja szerint bosszúból jelentette fel őt a neje, amiért el akart tőle válni. Azzal védekezik, miszerint nem gondolta, hogy a nevelt fia nem tud a költésekről.

„Egy építkezésen dolgoztam 2016 szeptemberében, ahol olyan szerencsétlenül estem le egy kétméteres állványról, hogy nyaktól lefelé lebénultam” – mesélte a Blikknek Tamás.

„Tudtommal nem a saját társkártyájáról, hanem anyukám bankkártyájáról végezte az online rendeléseket a saját részére, úgy, hogy letiltotta anyu telefonján a banktól jövő sms-eket. Rövid idő után már gondoltam, hogy baj van, mert a pénzemet kezelő anyukámtól már annyit sem kaptam, hogy ki tudjam fizetni a segítőmet. Nem sokkal később tudtam meg, hogy Attila őt is tőrbe csalhatta. Amikor megtudtam, hogy eltűnt a pénzem, összedőlt bennem a világ” – mondta korábban a fiatalember, aki szentül hiszi, hogy az anyja nem vett részt a pénze eltüntetésében. Rá csak a hiszékenysége miatt haragszik, szerinte ő nem szándékosan károsította meg. A nyomozók mindenesetre úgy vélik, a nő is sáros az ügyben, de a kezük meg volt kötve, hiszen a fia nem kérte a felelősségre vonását.

Írta a Magyar Hírlap