Verstappen nyerte az F1-es szezonzárót

Verstappen nyerte az F1-es szezonzárót

A mezőny nagy része a közepes keverékeken kezdte meg az 58 körös Abu Dhabi Nagydíjat, a legfontosabb kivétel ez alól a tegnapi időmérőn már a Q1-ben kieső, csak a 16. helyről rajtoló Carlos Sainz volt, aki a kemény keverékeken állt fel a rajtrácsra.

Max Verstappen várhatta a pole-pozícióból a szezonzáró rajtját, mellőle pedig a ferraris Charles Leclerc indult. Bár a monacói jobban kapta el a rajtot, a holland a külső íven keményen védekezve megtartotta a vezetést, ugyanakkor Leclerc alighanem azt is szem előtt tartotta, hogy nem keveredhet balesetbe, hiszen meg szeretnék kaparintani a második helyet a Mercedestől, amihez 4 ponttal kellett többet szerezniük.

A hátsó egyenesben is megtámadta a 2023-as világbajnokot a Ferrari pilótája, ám Verstappen ezt is visszaverte, mögöttük pedig Russell bukott egy pozíciót, akit Norris előzött meg a rajtnál – aki később csapattársa mellett is elment –, Hamilton pedig az első kör végén már a kilencedik volt, ahogyan Sainz is sokat jött előre, ő hármat javítva rajtpozícióján ekkor a 13. helyen haladt.

Az első tíz kör végére sem szakadt szét az élmezőny, közben pedig Russell intézett néhány támadást Piastri ellen, aki a 11. körben elfékezte magát, ezt a hibát kihasználva feljött a negyedik helyre a brit, ami alatt Perez előbb Hamiltont, majd később Pierre Gaslyt is megelőzte.

Piastri jött ki elsőként az élmezőnyből, hogy a közepes keverékekről keményekre váltson a 14. körben, majd rögtön utána érkezett Norris és Russell is, az egész szezonban parádézó McLaren azonban ezúttal elrontotta a kerékcserét, így Russell ezzel fellépett a harmadik pozícióba.

A 16. körben Verstappen is meglátogatta a szerelőit, mialatt Hamilton és Gasly okozott néhány érdekes pillanatot: a francia csúnyán elfékezte magát a hosszú egyenes végén, mire a brit megtolta az Alpine-t kigyorsításkor. Gasly autójáról is lerepült egy kisebb darab, Hamiltonnak pedig megsérült az első szárnya.

Egy körrel később Leclerc is megkapta a kemény keverékeket, s nem sokkal érkezett vissza Russell elé, aki üzemmeleg gumikon üldözte a ferrarist. Sainz a 24. körig bírta a kemény keverékű Pirelliken, ekkor a Verstappen, Leclerc, Russell, Norris, Piastri, Alonso, Perez, Ricciardo, Hamilton, Tsunoda volt az első tíz sorrendje, a Ferrari spanyolja a 16. helyre jött vissza az újabb keményekem, mialatt lebukott a Nap a láthatáron.

A 34. körben Norris döntötte el az első dominót, amikor újra a bokszban járt, friss kemény keverékekért. Russell annak rendje, s módja szerint egy körrel később szintén kijött a bokszba, de csak nem sokkal tért vissza Lando Norris elé, a McLaren azonban nem tudta őt megtámadni.

A konstruktőri második helyért zajló csatában sem Hamilton, sem Sainz nem állt jól 15 körrel a verseny vége előtt. A spanyol ugyan a nyolcadik helyen haladt, de még ki kellett állnia a bokszba, ugyanis csak kemény keverékeket használt addig, Hamilton pedig amellett, hogy csak a 10. pozícióban állt, elkövetett egy tisztázatlan bokszutcai kihágást, amit illetően a versenyt követően hoznak döntést a felügyelők. A helyszínről azt tudtuk meg, hogy valószínűleg a szerelők nem viseltek megfelelő védőfelszerelést, emiatt vizsgáltak végül több „versenyzőt is”.

 

Perez jelenthetett egyedül veszélyt a Mercedesre, ám miközben Norrist előzte, nekiment a mclarenesnek, így kapott egy öt másodperces időbüntetést. Perez négy körrel a vége előtt elment Russell mellett, s talán Leclerc azon taktikázhatott, hogy elengedi maga mellett a mexikóit, hogy Russell öt másodpercen kívülre kerüljön, miközben ő azon belül marad, de ez nyilván egy nehezen kivitelezhető megoldás lett volna. Sainz az 57. körben ki is jött a bokszba, amivel gyakorlatilag a maradék esélye is elszállt a Ferrarinak a konstruktőri második hely megszerzésére.

Leclerc azonban az utolsó körben elengedte Perezt, de mindhiába, mert Russell öt másodpercen belül ért célba Perezhez képest, így a Mercedesé a konstruktőri ezüst, ez idő alatt pedig Max Verstappent intette le elsőként a kockás zászló.

Az Abu Dhabi Nagydíj végeredménye:

 Hely   Pilóta   Autó/motor   Kör   Hátrány 
1 Max Verstappen Red Bull/Honda RBPT 58  
2 Charles Leclerc Ferrari 58 17.993
3 George Russell Mercedes 58 20.328
4 Sergio Pérez Red Bull/Honda RBPT 58 21.453
5 Lando Norris McLaren/Mercedes 58 24.284
6 Oscar Piastri McLaren/Mercedes 58 31.487
7 Fernando Alonso Aston Martin/Mercedes 58 39.512
8 Yuki Tsunoda AlphaTauri/Honda RBPT 58 43.088
9 Lewis Hamilton Mercedes 58 44.424
10 Lance Stroll Aston Martin/Mercedes 58 55.632
11 Daniel Ricciardo AlphaTauri/Honda RBPT 58 56.229
12 Esteban Ocon Alpine/Renault 58 1’06.373
13 Pierre Gasly Alpine/Renault 58 1’10.360
14 Alexander Albon Williams/Mercedes 58 1’13.184
15 Nico Hülkenberg Haas/Ferrari 58 1’23.696
16 Logan Sargeant Williams/Mercedes 58 1’27.791
17 Zhou Guanyu Alfa Romeo/Ferrari 58 1’29.422
18 Carlos Sainz Jr. Ferrari 57 1 kör
19 Valtteri Bottas Alfa Romeo/Ferrari 57 1 kör
20 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 57 1 kör

formula.hu