Tech: Megmozdult a világ legnagobb jéghegye, összeütközhet egy szigettel

Tech: Megmozdult a világ legnagobb jéghegye, összeütközhet egy szigettel

Az A23a kódjelű jéghegy 1986 óta nem mozdult el a helyéről, most azonban úgy tűnik, valaminek sikerült kimozdítania a holtpontról. És ez nagyon nem jó hír.

A világ legnagyobb jéghegye, az A23a több mint három évtized után először kezdett el mozogni – számolt be róla a Reuters. A jéghegy nagyjából 4000 négyzetkilométer területű, vagyis körülbelül akkora, mint Csongrád-Csanád – utóbbi 4263 négyzetkilométeres.

Az A23a a nyugat-antarktiszi Filchner-Ronne jégtakaróról szakadt le még 1986-ban. Korábban ezen kapott helyet a szovjetek kutatóbázisa is. A jéghegy azonban megfeneklett a Weddell-tengeren, így azóta nem mozdult semerre.

A kutatók most azt feltételezik, hogy a jégréteg elvékonyodhatott, és az áramlásoknak köszönhetően kaphatott egy kis plusz felhajtóerőt, így elmozdulhatott a holtpontról.

Könnyen lehet, hogy a monstrum Déli-Georgia szigeténél ismét megfeneklik, ez azonban komoly probléma lenne, ugyanis a szigeten több millió fóka, madár és pingvin él és szaporodik, valamint táplálkozik a környező vizekben. Az A23a viszont elzárná őket a tápláléktól.

Korábban egy másik jéghegy, az A68 kapcsán is tartottak attól a kutatók, hogy összeütközhet a szigettel, ám végül erre nem került sor, ugyanis az darabokra esett még az ütközés előtt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG