Beláthatatlan következményei lehetnek Ursula von der Leyen gyanús Pfizer-üzletének

Beláthatatlan következményei lehetnek Ursula von der Leyen gyanús Pfizer-üzletének

A lap felidézte, 2021-ben Ursula von der Leyen óriási összegű oltóanyag-szerződést hozott össze a Pfizerrel. Az Európai Bizottság elnöke telefonon és SMS-eken egyezett meg a részletekről Albert Bourlával, a gyógyszergyártó vezetőjével. Az 1,8 milliárd adagos 35 milliárd eurós oltóanyag-üzlet ügyében vizsgálat indult, minden eredmény nélkül. Ursula von der Leyen semmi érdemlegest nem közölt arról, mi állt a törölt SMS-ekben – tették hozzá.

Az oltóanyag jelentős részét azonban nem használták fel, és tudni is lehetett, hogy nem lesz szükség ennyi vakcinára. 2022 áprilisában Adam Niedzielski akkori lengyel egészségügyi miniszter pedgia szerződésben szereplő vis maior záradékra hivatkozva nem vette át a fölösleges tételt. De kilenc másik ország is azt kérte Bizottságtól, hogy módosítsa a megállapodást, mert ez így pénzkidobás. Egyúttal követelték, hogy Brüsszel hozza nyilvánosságra, mit ígértek a Pfizernek.

Idén májusban a Bizottság csendben bejelentette az uniós jogot sértő megállapodás újratárgyalását, és meg nem nevezett mennyiséggel csökkentette a 2026-ban szállítandó oltóanyagok számát. Az is kiszivárgott, hogy a lemondott adagok darabjáért 10 euró kártérítés jár a Pfizernek.

A vállalat most pert indított, és 19,50 eurós adagonkénti áron 60 millió oltóanyag kifizetését várja el Lengyelországtól, és a fizetendő összeg akár az 1,2 milliárd eurót is elérheti. Az első bírósági meghallgatásra állítólag december 6-án kerül sor.

Írta a Magyar Hírlap