Világ: Tűzszünet: A gázaiak kimerészkedtek az utcákra, de a helyzet instabil

Világ: Tűzszünet: A gázaiak kimerészkedtek az utcákra, de a helyzet instabil

Az izraeli hadsereg szóvivője arabul közölte: a tűzszünet nem jelenti a háború végét.

Mint beszámoltunk róla, péntek reggel 7 órakor (magyar idő szerint 6 órakor) életbe lépett a négynapos tűzszüneti megállapodás Izrael és a Hamász között.

A katari, egyiptomi és amerikai közvetítéssel tető alá hozott egyezmény keretében a Hamász ötven Gázában fogva tartott túszt enged el százötven izraeli börtönökben raboskodó palesztinért cserébe. Az első túszok – 13 nő és gyermek – várhatóan délután (magyar idő szerint 15 órakor) szabadulhatnak.

A BBC tudósítása szerint a harcok egészen a tűzszünet előtti utolsó pillanatokig hevesek voltak, és a fegyvernyugvás életbe lépése utáni percekben is hallatszottak lövések, több, a Gázai övezet melletti izraeli faluban pedig légiriadó volt, de bő fél órával később mind a fegyverek, mind a szirénák többé-kevésbé elhallgattak.

Alig egy órával a tűzszünet kezdete után az izraeli hadsereg (IDF) egy videót tett közzé az X-en, amelyben a szóvivőjük arabul beszélve leszögezi, bár a fegyverszünet van, ez nem jelenti a háború végét. Hozzáteszi, a Gázai övezet északi része veszélyes háborús övezet, és tilos észak felé menni, mindenkinek a déli humanitárius zónában kell maradnia.

A Guardian tudósítása szerint az izraeli kormány jóváhagyása mellett reggel négy tartálykocsi üzemanyagot és négy tartálykocsi gázt szállítottak Egyiptomból a rafahi átkelőn keresztül az ENSZ humanitárius segélyszervezeteinek a Gázai övezet déli részére. Emellett segélyszállító kamionok is behajtottak Egyiptom felől az övezetbe, ahol az emberek kimerészkedtek az utcákra, többen pedig a romok között kutatnak.

Ugyanakkor a BBC tudósítója szerint a helyzet továbbra is instabil, mivel az izraeli hadseregnek “nagyon nehéz lenne nem beavatkozni, ha bármi történne a tűzszünet alatt”.

(Nyitókép: Ideiglenes óvóhelyekre menekült palesztinok visszatérnek otthonaikba a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Juniszban az Izrael és a Hamász fegyveresei közötti négynapos tűzszünet első óráiban 2023. november 24-én. Fotó: AFP / Mahmud Hams)

HVG