Tudományos konferenciával emlékeztek a Gulág áldozataira

Tudományos konferenciával emlékeztek a Gulág áldozataira

MH/MTI
2023. november 24. péntek. 13:59
Frissítve: 2023. november 24. 14:02

Szánthó Miklós azt mondta, a múlt ismerete felvértez a jelen és a jövő csatáira. Hozzátette, ma a „neomarxizmus, az újbalosság kísértete járja be Európát”, és a cél ugyanaz: az isten-haza-család egységének ledöntése.

„Most az osztályharcot úgy hívják, hogy társadalmi igazságharc, cenzúra helyett politikailag korrekt szótár van és iparszerű fizikai terror helyett most iparszerű lelki terror van, amelyet úgy hívnak, hogy érzékenyítés” – közölte a főigazgató.

Úgy fogalmazott: a „kommunisták tenyere ma is viszket, legyenek ma akár rózsaszínek, mályvaszínűek vagy zöldek”.

Szánthó Miklós köszöntőjében kitért arra is, hogy a következő generációknak is meg kell ismerniük a kommunista diktatúra bűneit, ezért fontosak a különböző kutatások és azok eredményeinek bemutatása.

A Gulág- és Gupvikutató Intézet, a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága, az Alapjogokért Központ és a Kárpátaljai Szövetség rendezvényét abból az alkalomból tartották meg, hogy november 25. a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok emléknapja.

A konferenciát levélben köszöntötte Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a Gulág-Gupvi Emlékbizottság elnöke, a rendezvény fővédnöke.

„Nagyapák, dédapák és anyák százezreinek életét nyomorította meg az az istentelen világ, amelyben az emberi élet értéke csupán egy szám volt, mely a nullához közelített” – írta a püspök a levélben, amelyet a jelenlévőknek felolvastak.

Hangsúlyozta, emlékezni és emlékeztetni kell az utókort magyar honfitársaink szenvedéstörténetére.

Balog Zoltán köszönetét fejezte ki a történészeknek, íróknak, művészeknek, akik a maguk eszközeivel bemutatják, átadják a szovjet munkatáborok történetét, az „istentelen és embertelen rendszert leleplező dokumentumokat”.

A zsinati elnök külön köszönetet mondott levelében azoknak, akik elmondták saját szenvedéstörténetüket. Akik hazatértek az iszonyatból, nemcsak túlélők, hanem győztesek is – fogalmazott Balog Zoltán.

Bognár Zalán, a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a szovjet munkatáborok százezrek életét nyomorították meg, a hazatérők testileg-lelkileg megtörve érkeztek haza. A rendszerváltoztatásig erről nem lehetett beszélni, és generációk nőttek fel úgy, hogy nem tudtak az eseményekről – mondta. Hozzátette: ez torzította a történelmi látásmódot.

Grezsa István, a Kárpátaljai Szövetség elnöke is levélben köszöntötte a konferencia résztvevőit, és nemzeti ügynek nevezte a Gulág-kutatást. Úgy fogalmazott: meg kell mutatni, mit műveltek a kommunisták az ártatlanokkal.

Írta a Magyar Hírlap