Itthon: Karácsony Gergely: „A hazát szeretni nem azt jelenti, hogy szeretjük a fociválogatottat. Persze szeretjük azt is”

Itthon: Karácsony Gergely: „A hazát szeretni nem azt jelenti, hogy szeretjük a fociválogatottat. Persze szeretjük azt is"

A főpolgármester a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség hajléktalanszállója előtt beszélt egy demonstráción.

„A magyar állam mindenhol ott van, ahol nem kéne ott lennie, a magánéletünkben, a zsebeinkben turkál, és nincs ott, ahol a leginkább szükség lenne rá, az elesettek oldalán” – mondta Karácsony Gergely budapesti főpolgármester pénteken az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) „Adj egy órát az életedből!” nevű demonstrációján. A főpolgármesteren kívül felszólalt még többek között Mácsai Pál színművész és Bokros Lajos volt pénzügyminiszter is a VIII. kerületi Dankó utcában.

Karácsony arról is beszélt, hogy az, ahogyan az állam bánik a legelesettebb emberekkel, világosan megmutatja, hogy Iványi Gáborék jó úton járnak. „Amíg fővárosi önkormányzat van, addig mindenhol segít, ahol kell” – mondta, és hangsúlyozta, hogy a történelem során sokszor próbálták megtörni Budapest gerincét, de ha 150 évig nem sikerült, akkor ezután sem fog.

Karácsony szerint „Magyarországon nem egy állam van, hanem egy rablóbanda, ami az adófizetők pénzéből tulajdonképpen magánvagyonokat épít, és közben magára hagyja azokat az embereket, akikről Iványi Gáborék, a civilek és az önkormányzatok igyekeznek valahogy gondoskodni”.

Karácsony ezután beszélt a hazaszeretetről, azt mondta, ha egy mondatban kéne összefoglalnia, hogy miért poltizál, azt mondaná, ami a Kőhegyi Menedékház zászlótartó rúdján szerepel: “Ahogy egymással bánunk, az a hazánk.” Szerinte

„a hazát szeretni nem azt jelenti, hogy szeretjük a fociválogatottat. Persze szeretjük azt is.”

Szerinte a hazaszeretet azt jelenti, hogy szeretjük azokat is, akik hasonlóak hozzánk és azokat is, akik különbözőek. Ha csak azokat az embereket tudjuk szeretni, akik olyanok, mint mi, akkor valójában csak magunkat szeretjük – tette hozzá a főpolgármester. A teljes beszéd itt megnézhető, a főpolgármester beszéde a 33. perc körül keződik:

Az „Adj egy órát az életedből!” tiltakozássorozat azután indult, hogy októberben az MVM az energiaszolgáltatás beszüntetését helyezte kilátásba a MET tartozásai miatt. Az MVM a beígért határidő után sem kapcsolta ki a szolgáltatásokat, Iványiék szerint a tiltakozások miatt, amelyeken az utóbbi hetekben több tucat civil, művész, volt és aktív politikus vett részt.

A napokban a főváros és a MET alárírt egy szerződést, amelynek értelmében a fővárosi fenntartású BMSZKI átvállalja az Oltalom Egyesület budapesti szociális intézményei mintegy hetven dolgozójának fizetését. A MET fennmaradása továbbra is bizonytalan, a hajléktalanokat segítő kisegyház rengeteg pénzzel tartozik az MVM-nek és NAV-nak, Iványiék szerint azért, mert ők sem kapják meg a magyar államtól azt a pénzt, amivel szerintük tartozik nekik.

HVG