Itthon: Hadházy Ákos kikelt a zuglói polgármestert, Horváth Csabát érintő megállapodás miatt

Itthon: Hadházy Ákos kikelt a zuglói polgármestert, Horváth Csabát érintő megállapodás miatt

Az összefogásra hivatkozva egyes pártok életben tartanak nulla támogatottságú pártokat, és hivatalba juttatnak arra érdemtelen embereket – véli Hadházy.

Az ellenzéki pártok egy részének önkormányzati választásra szóló megállapodása értelmében a pártok támogatják egymás hivatalban lévő polgármestereit az újraindulásban. Tehát Horváth Csabát is, aki ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik a parkolási ügyek miatt, és aki Tóth Csaba bukása óta – bár minden lehetősége megvolt rá – semmit nem tett azért, hogy a Tóth által régóta szövögetett fideszes, MSZP-s pókhálót lesöpörje – írja Facebook bejegyzésében Hadházy Ákos.

Hadházy szerint ugyanakkor az ellenzéknek csak úgy lehet esélye a Fidesz ellen, ha meggyőzi a választókat, hogy az ellenzék másképp csinálná a dolgokat, mint a Fidesz. „Így viszont nagyon nehéz lesz, de viseljék ennek felelősségét azok, akik ezt az alkut nyélbe ütötték!” – írja a politikus.

Szerinte arra bazíroznak az érintettek – elég cinikus módon –, hogy az ellenzéki szavazók „összefogást” akarnak, ami amúgy jogos igény a részükről. Erre hivatkozva egyes pártok az érintett polgárok feje felett alkudozva hoznak fontos személyi döntéseket, amelyekkel egyebek mellett életben tartanak nulla támogatottságú pártokat, és hivatalba juttatnak arra érdemtelen embereket. Aztán megpróbálják ezt „összefogásként” lenyomni a választók torkán. „Ha a pártok egyezségére bízzuk, akkor az összefogás létrejöhet, de soha nem lesz belőle valódi megújulás” – vélekedik.

„A pártok a legutóbbi előválasztáson a Momentum kivételével Zuglóban is beálltak a gengszter jelölt mögé, de aztán látták, hogy az ellenzéki választók erre nem voltak vevők” – írja. Van még egy előzmény, amelyet az említett pártok figyelmébe ajánl: egy időközi választáson az ellenzék elbukta Szabó Rebeka képviselői helyét, mert a Civil Zugló egyesület is indított jelöltet. Most a – korábbi választásokon rendre 10-15 százalékot elérő – civilek támogatják a Momentum jelöltjét. Véleménye szerint, ha valóban érdekli most a pártokat, hogy kinek van esélye nyerni a polgármester-választáson, akkor egy dolgot tehetnek: nem Závecz úrral töprengenek ezen, hanem előválasztást tartanak. Amit egyezség híján meggyőződése szerint akkor is meg kell tartani, ha azon Horváth nem lenne hajlandó (nem merne) részt venni.

Záveczre való utalás a Závecz Research Hadházy által idézőjelek közé vont „közvélemény-kutatását” érinti, amely azt hozta ki, hogy a VÁLASZADÓK TIPPJE szerint Zugló regnáló, MSZP-s polgármestere, Horváth Csaba több szavazatra számíthat, mint Hadházy által is támogatott kihívója, Rózsa András.

Hadházy azonban felhívja a figyelmet arra, hogy szerinte ez egy erősen manipulatív felmérés, hiszen NEM AZT KÉRDEZTÉK, HOGY KIRE SZAVAZNA (hiszen szerinte egy valódi közvélemény-kutatásának ezt kellene kiderítenie), hanem, hogy mit tippel. Hadházy emellett azt is sérelmezi, hogy nincs megjelölve, hogy ki a megrendelője a felmérésnek.

Hadházy hangsúlyozza, hogy nagyon fontos lenne a maradék nyilvánosságban a helyén kezelni ezeket az úgynevezett felméréseket, hiszen szerinte ez Horváth Csaba kampánya, nem pedig komolyan vehető kutatás. Egy ilyen „kutatás” amúgy annak idején Tóth Csabát is alkalmasabb jelöltnek hozta ki, mint későbbi legyőzőjét, Hadházy Ákost.

Az ellenzéki politikus mindezeken túl bejegyzésében azt emeli ki, hogy a Fidesz által az ellenzék elé állított legnagyobb akadály (a sok közül) az egyfordulós választás. Az előválasztás viszont szerinte lehetővé tenné, hogy ezt az ellenzék pótolja, megrendezze az ellenzéki pártok közt az első fordulót, hogy a másodikban olyan jelöltek álljanak ki a Fidesz ellen, akiket a választók is támogatnak. „És persze, ha Horváth Csaba vagy bármely más politikus olyan népszerű, mint ahogy a Závecz kutatása mutatja, (bár emlékezzünk rá: NEM AZT MUTATJA), miért is ne vállalná ezt a megmérettetést?!” – zárja egy költői kérdéssel Hadházy.

Megszületett a Gyurcsány-Karácsony választási paktum, lezárták a jelöltvitákat

Megvan az önkormányzati választásra szóló országos megállapodás a DK és a Párbeszéd között. Így már az is biztos, hogy Karácsony Gergely a két párt főpolgármester-jelöltjeként újrázik jövőre, illetve hamarosan az MSZP és a Momentum is beáll mögé. A DK a Párbeszéd mellett külön pártközi megállapodásokat kötött az önkormányzati választásról, a jelöltekről az MSZP-vel is.

HVG