Bloomberg: a katonai segély hiánya arra kényszerítheti Ukrajnát, hogy békét kössön Oroszországgal

Bloomberg: a katonai segély hiánya arra kényszerítheti Ukrajnát, hogy békét kössön Oroszországgal

Mint a Bloomberg írja, mindez esélyt adhat Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Különösen a katonai segély hiánya kényszerítheti Ukrajnát arra, hogy a gyenge pozíciójából beleegyezzen a béketárgyalásokba.

Az ilyen előrejelzések nagyon ijesztőek a kelet-európai államok vezetői számára. Meggyőződésük, hogy az Orosz Föderáció győzelem esetén nem áll meg Ukrajna határainál. Ugyanakkor vannak olyan erők Nyugaton, amelyek nem értik ezt a pánikot.

Kaja Kallas észt miniszterelnök hangsúlyozta, hogy egyes szövetségesek nem veszik elég komolyan a védelmet. A litván külügyminiszter, Gabrielius Landsbergis ugyanakkor hozzátette, hogy a lassú fegyverszállítások tárgyalásra kényszeríthetik Ukrajnát.

„Aggályaim vannak a kollektív képességünkkel kapcsolatban, hogy hozzájáruljunk a győzelemhez, amikor azt látom, hogy nem szállítanak új tankokat, új rakétarendszereket, sőt még lőszert sem” – dühöngött.

Mint hozzátette, az amerikai kongresszus a jövő héten folytatja az Ukrajnának szánt segélycsomag elfogadására irányuló erőfeszítéseket. 61 milliárd dollárról van szó, amelyet Joe Biden elnök szeretne biztosítani. Ő és támogatói azt remélik, hogy a törvényhozók 2023 végéig jóváhagyják a csomagot.

A legfrissebb felmérések szerint az amerikai polgárok mintegy fele véli úgy, hogy az ország túl sokat költ az Ukrajnának nyújtott segélyekre.

Az is ismert, hogy az EU nem biztos, hogy márciusig képes lesz biztosítani Ukrajnának a megígért egymillió lövedéket.

Írta a Magyar Hírlap