Vállalkozás: Bige László: Nyáron indul újra a Nigrogénművek, kitaláltuk, hogyan lehet kijátszani a kormányzati sarcot

Vállalkozás: Bige László: Nyáron indul újra a Nigrogénművek, kitaláltuk, hogyan lehet kijátszani a kormányzati sarcot

A Nitrogénművek olyan fejlesztést valósít meg, amivel földgázfelhasználás nélkül tud majd műtrágyát előállítani. Így nem kell fizetnie a kormány által bevezetett karbonadót, amire hivatkozva Bige László korábban bejelentette a gyár leállását.

Néhány nappal ezelőtt aláírtak egy olyan szerződést, amivel új beruházást csinálnak majd: óránként 80 tonna ammóniát tudnak lefejteni, ami lehetővé teszi úgy a termelésüket, hogy nem kell fizetniük semmilyen adót – mondta Bige László, a Nitrogénművek vezére az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. “Nem fogunk földgázt vásárolni, hanem behozzuk az importammóniát” – magyarázta.

Ez a rendszer júniusra fog elkészülni, “akkor biztos, hogy újraindulunk” – jelentette ki a Nitrogénművek vezére. “Onnantól kezdve újrakezdjük a termelést, és nem fogjuk abbahagyni és nem is fogjuk feltenni a kezünket” – fogalmazott.

Bige László november 14-én jelentette be, hogy kormány által bevezetett karbonadó miatt végleg bezár a Nitrogénművek. Pár órával később bejelentette, hogy mégsem állnak le.

A műtrágyagyártás jelentős CO2-kibocsátással jár, a kormányzati sarc – Bige szerint – akkora pluszteher, műtrágyatonnánként 20 ezer forint, amit nem lehet érvényesíteni a késztermék árában, így a cég vaskosan veszteséges működésre kényszerülne.

Úgy tűnik, Bige László megzsarolta a kormányt az élelmiszerek drágításával

Kendőzetlen zsarolásnak tűnő levelet küldött Lantos Csaba energiaminiszternek Bige László, a Nitrogénművek tulajdonos-vezetője: ha a kormány nem szabja át a vállalatot terhelő – Bige szerint ellehetetlenítő – kvótaadót, akkor leáll a termeléssel, sokkal drágább lesz a műtrágya, és az állam is bevételektől esik el.

HVG