Újabb orosz újságíróval végeztek az ukránok

Újabb orosz újságíróval végeztek az ukránok

Makszudov egy munkalátogatás során sérült meg a Zaporizzsjai területen, amelyen az ukrajnai konfliktus frontvonala áthalad. Egy riportercsoport tagja volt, akiket ukrán drónraj célpontjává tettek.

A védelmi minisztérium akkor azt közölte, hogy az elszenvedett szilánksérülést nem ítélték életveszélyesnek. Egy katonai kórházba evakuálták – tette hozzá a közlemény.

A Rosszija 24 beszámolója szerint a stábot két quadkopter követte, amelyek gránátokkal vették célba őket. Korábban Makszudov komor előjelzésként felvett egy videót, amelyben megjegyezte, hogy a drónok veszélyt jelentenek a térségben annak ellenére, hogy a rossz időjárási körülmények bizonyos fokú biztonságot nyújtanak.

Dmitrij Kiszeljov, a Rosszija Szegodnya médiacsoport vezetője azt mondta, hogy az ukrán erők szándékosan támadnak újságírókat.

Nem ez az első említésre méltó incidens, amelyben az ukrán erőket azzal vádolták, hogy médiaszakembereket vettek célba, 2014-ben történt, amikor egy önkéntes harcos, Nagyezsda Szavcsenko tüzérségi tüzet irányított egy riportercsoportra. Ketten közülük, Igor Korneljuk és Anton Volosin meghaltak.

Szavcsenkót az oroszok őrizetbe vették és bíróság elé állították, Kijev pedig nemzetközi hírességet csinált belőle, azt állítva, hogy üldöztetés áldozata lett. 2016-ban 22 év börtönre ítélték, de Vlagyimir Putyin elnök kegyelmet adott neki, és visszatért Ukrajnába, ahol később beválasztották a parlamentbe.

A konfliktus számos orosz médiaszakember életét követelte. Júliusban a RIA Novosztyi haditudósítóját, Rosztyiszlav Zsuravlevet Zaporizzsjei területen ukrán kazettás lövedékek ölték meg.

Írta a Magyar Hírlap