Új köntösben a megújult János vitéz

Új köntösben a megújult János vitéz

Sütő-Nagy Zsolt
2023. november 23. csütörtök. 15:06
Frissítve: 2023. november 23. 15:12

A megjelenő könyv bővített kiadása immár digitális tartalommal is gazdagodott, amelyben beszélgetést nézhetünk Jankovics Marcellel az ő János vitéz rajzfilmjéről, valamint részleteket láthatunk az Ezüstbojtárból készült színdarab Nemzeti Színházban tartott bemutatójáról.

Jantyik Zsolt, a könyv szerzője örömmel beszélt a hamarosan megjelenő olasz és lengyel kiadásról is, amelyeket azért is tart fontosnak, mert mindkét országban 1989-ben törölték a tankönyvekből Petőfi Sándor János vitézét, és szeretne hozzájárulni, hogy a klasszikus magyar költővel ezen országokban is többet találkozhassanak az olvasók.

A második kiadást a bicentenárium mellett az is indokolta, hogy a színházi előadás mellett Horányi László közreműködésével dupla hangoskönyv és dupla zenei CD készült, így adódott a lehetőség, hogy digitális tartalomként a kapcsolódó zenék, fotók, rajzok, a hangoskönyv és videórészletek, interjúk bekerüljenek. Mindez jól mutatja, hogy a könyv nem csupán a mának, de a jövő nemzedéknek is íródott, hiszen a QR-kódok segítségével az olvasás élménye többféle módon kiegészíthető.

A rendezvényen Horányi László felelevenített néhány kedves, kellemes történetet a színdarab előadásaiból, mint amikor egy zajos falunapon többszáz nézőt csendesített el egy darab, s valamennyien áhítattal hallgatják az Ezüstbojtár korokon átívelő históriáját.

Németh Lajos, a Bikini együttes vezetője, aki számos dalt alkotott már közösen Jantyik Zsolttal, arra világított rá, hogy kevesen lettek volna illetékesebbek a szerzőnél Petőfi klasszikusának az újragondolásakor, hiszen mindkettőjüket a haza- és az életszeretet vezérli.

Írta a Magyar Hírlap