Őrizetbe vették azt az ukrán ügynököt, aki terrortámadást készített elő az orosz hadsereg ellen

Őrizetbe vették azt az ukrán ügynököt, aki terrortámadást készített elő az orosz hadsereg ellen

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat lekapcsolta egy 1995-ben született ukrán állampolgár illegális tevékenységét, aki részt vett egy szabotázs-terrorista akció előkészítésében Voronyezsben, az ukrán különleges szolgálatok utasítására az Orosz Fegyveres Erők magas rangú katonája ellen.

Az elkövető beismerte az ukrán különleges szolgálatokkal való együttműködést és a szabotázs-terrorcselekmény előkészítését.

„Az ukrán összekötők az orosz katona lakcímének felderítését, majd a robbanószerkezet elhelyezését és felrobbantását tűzték ki célul” – közölte az FSZB.

Az őrizetbe vett személynél lefoglaltak egy több mint 1 kg TNT-egyenértékű, hatástalanító elemekkel ellátott pokolgépet, két elektromos detonátort és egy orosz állampolgár hamisított útlevelét, amellyel a bűncselekmény elkövetése után el kellett volna hagynia az országot.

A merénylet előkészítéséhez a bűnöző az egyik ételkiszállító szolgálat kerékpárját és öltözékét használta.

A támadó elismerte, hogy bosszúból akarta elkövetni a bűncselekményt.

„Voronyezsben azt a feladatot kaptam, hogy bosszúból robbantsam fel az orosz hadsereg egyik magas rangú parancsnokát, valamint más katonákat és civileket is megijesszek” – derült ki az FSZB jelentéséből.

„Az összeesküvéshez kaptam egy hamis orosz útlevelet, és arra utasítottak, hogy vegyek egy, az arcomat eltakaró maszkot. Ezután követtem a katonaságot, és amikor már úton voltam oda, ahol a robbanószerkezetet kellett volna elhelyeznem, az FSZB emberei feltartóztattak” – mondta az elkövető.

Azt is elmondta, hogy 2022 szeptemberében az ukrán védelmi minisztérium szervezte be, és Harkivban képezték ki robbanószerkezetek összeszerelésére és felrobbantására, lőfegyverek használatára, konspirációs és megfigyelési technikákra.

Az oroszországi FSZB nyomozó osztálya büntetőeljárást indított az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyve 222.1. cikkének 4. része alapján (robbanóanyagok vagy robbanóeszközök illegális beszerzése, átadása, értékesítése, tárolása, továbbítása vagy szállítása szervezett csoport részeként). Az ügy vádlottját letartóztatták. Az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyve 205. cikkének 30. cikke (terrorcselekmény előkészítése) szerinti bűncselekmény minősítésének kérdésében az eljárás folyamatban van.

Írta a Magyar Hírlap