Itthon: Fricska a Kúriától: Két oktatási kérdésről lehet népszavazás

Itthon: Fricska a Kúriától: Két oktatási kérdésről lehet népszavazás

A gyermekvédelmi népszavazási kérdésekre is hivatkoztak legújabb vizsgálatuknál.

Két oktatási tárgyú kérdésben lehetne népszavazást tartani – közölte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a Kúria friss döntése után.

Az egyik kérdés arról szól, hogy a tanulók heti óraszáma csökkenjen-e hárommal, a másik pedig arról, hogy a tanterv harmadát helyi tantervvel lehessen meghatározni. A népszavazás ügye több kört megjárt: a PSZ két vezetője (képünkön Totyik Tamás elnök) még márciusban terjesztett be öt kérdést a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amely elutasította azokat arra hivatkozva, hogy a választók képtelenek lennének átlátni például az óraszámcsökkentés következményeit.

A PSZ megtámadta a döntést, a Kúria a cikkben már említett két kérdést átengedte, mert elég egyértelműnek tartotta. Az Alkotmánybíróság viszont nem, így megsemmisítette a Kúria döntését. Most következett egy újabb kör, amikor a Kúria az Alkotmánybíróság követelményei szerint ismét megvizsgálta a két kérdést, és megint arra jutott, hogy azok a választópolgárok számára egyértelműek.

A PSZ szerint „a Kúria kifejezetten hivatkozott arra, hogy a kormány gyermekvédelmi népszavazásai kapcsán alkalmazott egyértelműségi követelményeket vette figyelembe a mostani végzésénél is.” A Kúrai határozata ismét az Alkotmánybíróság elé kerülhet, de a PSZ azt írja, jogi szakértők szerint csak mondvacsinált kifogásokkal lehet megakadályozni a népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtés megkezdését.

A korábban elkaszált három kérdésükben azt vetették volna fel, hogy állami iskolát csak helyi népszavazással lehessen megszüntetni, csak szakképzettséggel rendelkező tanár taníthasson, ötödiktől pedig ahol kell, szaktanár.

HVG