Itthon: 27 eurócentért indított pert egy magyar ügyvédi iroda az osztrák város ellen

Itthon: 27 eurócentért indított pert egy magyar ügyvédi iroda az osztrák város ellen

Az iroda munkatársai Somfalvánál szerették volna átlépni a magyar határt, hogy Ágfalvára érjenek, ám a határátkelőt zárva találták így kénytelenek voltak egy 3,4 kilométeres kerülőutat tenni, és az iroda szerint az emiatt elhasznált üzemanyagtöbbletet a városnak kellene megfizetnie.

27 eurócentért indított pert egy magyar ügyvédi iroda az osztrák város ellen – írja a Politico. Az eset még júliusban történt, amikor az NPZ Nagy Legal ügyvédi iroda munkatársai Ausztria felől akarták átlépni a határt Magyarországra, hogy részt vegyenek egy találkozón Ágfalván.

Az Ágfalvával szembeni osztrák város, Somfalva (Schattendorf) határátkelője azonban zárva volt, így végül a cég munkatársainak egy 3,4 kilométeres kitérőt kellett tenniük, ami megemelte az üzemanyagköltségüket 27 eurócenttel, amit az ügyvédi iroda szerint Schattendorfnak kellene megtérítenie, így beperelték a várost.

„Nem kicsinyességből teszünk így” – mondta el az ügyvédi iroda egyik jogásza, Ruzicska Máté. A határzár ugyanis a schengeni egyezmény megsértése, ami előírja, hogy a tagországoknak biztosítaniuk kell az akadálytalan forgalmat a határaiknál.

A város azért zárta le a határátkelőt, mert csökkenteni akarta az áthaladó forgalmat, és csak a gyalogos határátlépést teszi lehetővé. Somfalva nem volt hajlandó egyezkedni a céggel, szerintük ők betartották a vonatkozó törvényeket, így a bíróságnak kell döntenie az ügyben.

HVG