Folytatódik a határellenőrzés Szlovéniában

Folytatódik a határellenőrzés Szlovéniában

Szlovénia október 21-től vezette be ideiglenesen belső schengeni határain az ellenőrzést a horvát és magyar határszakaszain. Eddig úgy volt, hogy a következő hónapban elköszönünk az intézkedéstől – de kiderült, ez nem így lesz.

Szlovénia a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását a fokozott terrorizmusveszély miatt vezette be a közelmúltban – írta meg rövid cikkben helyi nemzettestvéreink lapja, a Népújság. Mint olvasható, ennek hatálya eredendően december 9-én lejárna, s ezt a schengeni szerződés szerint csak 21-ig lehetett volna meghosszabbítani.

Ám a ljubljanai kabinet már bejelentette, hogy december 21-től további fél évre fenntartja a határellenőrzést. Egyben a kormány úgy döntött, hogy mindennek hatékony kivitelezése érdekében behívja a tartalékos rendőrállományt is.

A következő jó fél évben tehát továbbra is a hosszúfalui és a pincei autópálya-határátkelők számítanak nemzetközinek, ezeken érvényes iratokkal bárki jöhet-mehet, míg a többi ponton, tehát Pincén (helyi út), Pártosfalván, Hodoson, Kebelén és Martinjén csak az uniós tagországok állampolgárai tehetik ezt meg. Nemzetközinek számít a hodosi vasúti határátkelő is.

Írta a Magyar Hírlap