Dél-Korea szerint Észak-Korea orosz segítséggel állította pályára kémműholdját

Dél-Korea szerint Észak-Korea orosz segítséggel állította pályára kémműholdját

MH/MTI
2023. november 23. csütörtök. 11:33

Phenjan korábban két alkalommal próbált meg ilyen műholdat felbocsátani, mindkétszer sikertelenül.

„Az Észak-Koreai és Oroszország közti szeptemberi csúcstalálkozó során Putyin nyilvánosan kifejezte elkötelezettségét az iránt, hogy támogatást nyújtson Észak-Koreának a hordozórakéták fejlesztésében. Hírszerzési információk szerint Észak-Korea az első és a második kísérletnél használt járművek tervrajzait és adatait elemzésre továbbította Oroszországnak” – idézte a hírszerzés jelentését Ju Szangbom, a dél-koreai kormánypárt parlamenti képviselője.

A hírszerzés arról is beszámolt, hogy Észak-Korea szilárd meghajtású interkontinentális ballisztikusrakéta-fejlesztése valószínűleg korai szakaszban jár, és semmi nem utal arra, hogy Phenjan a közeljövőben végrehajtaná hetedik nukleáris kísérletét, de fennáll a veszélye, hogy a vezetőség döntésétől függően 2024-ben kísérleti atomrobbantást hajtson végre. A hírszerzés hozzátette; nincs nagy esély arra, hogy Észak-Korea még idén újabb műholdat pályára állítson.

Miután Észak-Korea kedd este fellőtte kémműholdját, Dél-Korea részlegesen felfüggesztette a 2018-ban megkötött, katonai enyhítésről szóló Korea-közi megállapodást, illetve légi felderítő- és megfigyelőegységeket tervez küldeni a két országot elválasztó katonai demarkációs vonal (MDL) mentére.

Válaszul Észak-Korea csütörtökön bejelentette, hogy azonnali hatállyal visszaállítja az összes katonai intézkedést, amely a 2018-as megállapodás előtt fennállt – szerepel az észak-koreai védelmi minisztérium közleményében, amelyet a helyi állami hírügynökség, a KCNA jelentetett meg.

„Visszavonunk minden katonai lépést földön, vízen, levegőben, amelyet a katonai feszültség és konfliktus megelőzésére tettünk. Erősebb fegyveres erőket és új típusú katonai egységet telepítünk a katonai demarkációs vonal mentén” – közölte az észak-koreai védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy az országot többé nem köti a katonai egyezmény.

„Dél-Koreának drágán meg kell majd fizetnie a felelőtlen és súlyos politikai és katonai provokációért, amely a jelenlegi helyzetet irányíthatatlan szakaszba taszította” – áll a közleményben, amelyben Phenjan Szöult teszi felelőssé bármilyen konfliktus kialakulásáért.

„Felszólítjuk Észak-Koreát, hogy ne ferdítse el a tényeket és ne okolja Dél-Koreát” – mondta Dzson Hagju, a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium elítélte Phenjan csütörtöki bejelentését.

„A katonai egyezmény részleges felfüggesztése Szöul jogos önvédelmi intézkedése, és ez a legkevesebb, amit tehettünk, miután Észak-Korea folyamatosan megsértette a megállapodást és folytatta a nukleáris és rakétafejlesztéseit, illetve provokációkat” – mondta a minisztérium egyik tisztviselője újságíróknak, majd hozzátette: Szöul nyitott a Phenjannal folytatott tárgyalásokra annak érdekében, hogy újra megvitassák a katonai fezsültség enyhítésének módját.

Írta a Magyar Hírlap