Világ: Exit poll: A szélsőjobboldali Geert Wilders pártja nyeri a holland parlamenti választásokat

Világ: Exit poll: A szélsőjobboldali Geert Wilders pártja nyeri a holland parlamenti választásokat

Wilders Orbánról korábban az mondta, hogy egy „hatalmas hős”.

Az Ipsos exit poll felmérése szerint az euroszkeptikus és iszlámellenes szélsőjobboldai politikus, Geert Wilders pártja nyeri a holland parlamenti választásokat – írja a BBC.

Eszerint a 150 fős holland parlamentben Wilders pártja, a Szabadságpárt 35 mandátumot szerez, jóval megelőzve legközelebbi riválisát, a Frans Timmermans vezette baloldali szövetséget, amely az előrejelzés szerint 26 mandátumot szerez. A korábban győztesnek várt jobbközép liberálisok az új vezetővel, Dilan Yesilgözzel pedig a harmadik helyre futnak be.

Ha az eredmény megerősítést nyer, az a BBC szerint megrázza a holland politikát, ugyanakkor Wilders számára nehéz lesz olyan pártokat találni, amelyek csatlakoznának hozzá a kormányban.

Abszolút többséget egyik párt sem szerezhet, várhatóan legalább három párt koalíciójára lesz szükség a kormányalakításhoz, de a Wilders pártja mögött befutó három nagy párt vezetője már korábban világossá tette, hogy nem kíván vele együttműködni.

Hollandiában szerdán előrehozott választásokat tartottak, mert Mark Rutte, az országot 12 éve vezető miniszterelnök júliusban lemondott, miután négypárti koalíciója a menekültügyi törvények szigorítása körüli vita miatt megbukott.

Geert Wilders egyébként Orbán Viktor szövetségesének számít, magyar felesége van, és többször járt már Magyarországon. Korábban Orbánt „hatalmas hősnek” nevezte, tavaly augusztus 20-án magyar állami kitüntetést kapott, majd vett át Szijjártó Pétertől, sőt egyszer Bunyós Pityuval is együtt pálinkázott. Nyílt iszlámellenessége miatt folyamatosan halálos fenyegetések érik, és többször is felvetette, hogy szakítana az Európai Unióval.

(Nyitóképünkön Geert Wilders látható. Fotó: MTI / AP / Peter Dejong)

HVG