Rohamléptekben fejlődik a kínai tengeralattjáró-gyártás

Rohamléptekben fejlődik a kínai tengeralattjáró-gyártás

A Wall Street Journal (WSJ) arról számolt be, hogy a közelmúltbeli fejlemények azt jelzik, hogy a két rivális között egyre kisebb a különbség a tengeralattjáró-képességek terén, amely jelentős hatással van az amerikai katonai hadműveletek tervezésére, beleértve egy esetleges tajvani kínai inváziót is.

Az egyik példa erre, hogy nemrég megfigyeltek egy új kínai nukleáris meghajtású támadó tengeralattjárót, amely hidrosugár-meghajtású. Ez pedig egy olyan zajcsökkentő technológia, amellyel korábban csak a legújabb amerikai tengeralattjárók voltak felszerelve – írja a WSJ jelentése.

A lap szerint Kína fokozta az ellenséges tengeralattjárók felderítésének képességét is, és „víz alatti nagy fal” néven érzékelőhálózatot épített ki olyan stratégiai fontosságú térségekben, mint a Dél-kínai-tenger és Guam közelében.

A szonárhálózat, a továbbfejlesztett járőröző repülőgépek és a szonáradatok gyűjtésére felszerelt helikopterek pedig jelentősen megerősítették Kína tengeralattjáró-felderítési képességeit.

Az Egyesült Államok válaszul több haditengerészeti erőforrást telepített a Csendes-óceánra, és fokozta a szövetségesekkel a koordinációt. Szakértők szerint azonban az USA-nak új stratégiákra és erőforrásokra van szüksége ahhoz, hogy Kína fejlődő tenger alatti fenyegetésével szemben felléphessen.

Kiemelik, hogy több járőröző repülőgépre és támadó tengeralattjáróra van szüksége Washingtonnak a csendesebb kínai tengeralattjárók követéséhez és potenciális célba vételéhez.

A WSJ szerint a tenger alatti hadviselés kulcsfontosságú lehet egy esetleges tajvani kínai invázió szempontjából. Ugyanis az amerikai tengeralattjárók kulcsfontosságúak és potenciálisan döntő jelentőségűek lehetnek egy ilyen forgatókönyvben, de a rohamléptékben fejlődő kínai haditengerészeti technológiák megnehezíthetik és alááshatják az amerikai műveleteket.

A hidrosugárhajtás és a tengeralattjáró-gyártási kapacitás növelése mellett kínai kutatók úttörő terahertzalapú tengeralattjáró-felderítő technológiát fejlesztettek ki, amely jelentős előrelépést jelent a víz alatti hadviselési képességek terén.

Az új felderítő eszköz a mikrohullámú és az infravörös sugárzás közötti, terahertzes frekvenciatartományban működik, és képes azonosítani a nyílt tengeren az alacsony frekvenciájú hangforrások által keltett apró, akár tíz nanométeres felszíni rezgéseket. Képesek bemérni a tengeralattjárókat, és információt gyűjteni a zajjelek elemzéséhez, hogy meghatározzák a tengeralattjáró modelljét. A technológia, amelyet víz alatti drónokba lehet beépíteni, jelentős előrelépést jelent a lopakodó amerikai tengeralattjáró-műveletek azonosításában és potenciális ellensúlyozásában.

Oroszországnak is szerepe van a kínai tengeralattjárók fejlesztésében

Oroszország a kínai tengeralattjáró-technológiát is fellendítheti, Kína az orosz műszaki szakértelem segítségével építheti következő generációs tengeralattjáróit.

Októberben az Asia Times beszámolt arról, hogy Kína együttműködhet Oroszországgal a Type 096 típusú nukleáris ballisztikus rakétákat is hordozni képes tengeralattjáró (SSBN) építésében, amely várhatóan még az évtized végéig hadrendbe áll.

A Type 096 számára hasznos lehet az orosz technológiai segítség, különösen a lopakodóképességek fejlesztése terén. A Type 096 várhatóan a legmodernebb orosz tengeralattjárókkal fog felérni a lopakodóképesség, az érzékelők és a fegyverzet terén, jelentősen megnehezítve az USA és a szövetségeseinek erőfeszítéseit a kínai tengeralattjárók megfigyelésére és követésére a csendes-óceáni színtéren.

Oroszország korábban már segédkezett Kína 093-as típusú nukleáris támadó tengeralattjárójánál (SSN), amely valószínűsíti, hogy a 096-os típus építéséhez is hozzájárulnak az orosz szakemberek.

Az együttműködés része lehet a két nemzet közötti stratégiai partnerségnek. Kína profitál Oroszország szakértelméből, Oroszország pedig a nyugati szankciók miatt gazdaságilag jobban függ Kínától.

A partnerség kiterjedhet az orosz állami Roszatom nukleáris vállalat magasan dúsított urániumának Kínába történő szállítására is. Ezt az uránt nukleáris fegyverekhez vagy a kínai atom-tengeralattjárók üzemanyagaként lehetne felhasználni.

A tengeralattjárók a Tajvan körüli, esetleges amerikai–kínai konfliktus főszereplői lehetnek. Az amerikai haditengerészeti intézet 2023. márciusi cikkében megemlíti, hogy a jövőben a tengeralattjárók, nem pedig a repülőgép-hordozók fogják uralni a haditengerészeti hadviselést.

A cikk szerint a felszíni hajók túlságosan sebezhetők lennének a szárazföldi repülőgépekkel, hajók elleni rakétákkal és tengeralattjárókkal szemben, így a tenger alatti hadviselés kulcsfontosságúvá válik.

Írta a Magyar Hírlap