Élet+Stílus: Az alabamai ördögűző katolikus pap előbb Olaszországba szökött egy 18 éves diáklánnyal, majd feleségül is vette

Élet+Stílus: Az alabamai ördögűző katolikus pap előbb Olaszországba szökött egy 18 éves diáklánnyal, majd feleségül is vette

A Mobile megyei seriffhivatal nyomozást is indított az ügyben, miután arról értesültek, hogy a lelkipásztor egész kis háremet alakított ki magának egy helyi középiskolában.

A 30 éves Alexander Crow nem csak egy hétköznapi katolikus pap volt, hanem – úgymond – a démonok és az ördögűzés tudományának szakértője is, illetve az alabamai Mobile-ban található McGill-Toolen katolikus középiskolában önkénteskedett – derül ki a Guardian cikkéből. Azt ugyan nem írja a lap, hogy Crownak mi volt a dolga a középiskolában – aligha az ördögűzés –, viszont egy szép napon fogta magát és megszöktette az intézményben tanuló egyik diáklányt és meg sem állt vele Olaszországig.

Persze hatalmas botrány tört ki, a mobile-i érsek fel is mentette lelkipásztori feladatai alól, illetve a főegyházmegye nevében közlemény jelent meg arról, hogy Crow méltatlanná vált papi hivatására, valamint a Mobile megyei seriffhivatal is nyomozni kezdett, miután arról értesültek, hogy a katolikus pap egész kis háremet alakított ki magának a középiskolában.

A nyomozást azonban a hivatal gyorsan lezárta, miután a megszökött lánnyal kapcsolatba léptek és kiderült, hogy a pár, mint ahogyan azt azóta egy Mobile megyében kiadott dokumentum is bizonyítja, házasságot kötött. Crow felettese, Thomas Rodi érsek ígéretet tett rá, hogy minden követ megmozgat a méltatlanná vált papnak az egyházból való kicsapatásáért, ugyanakkor a Guardian nem mulasztja el megemlíteni, hogy egy korábbi esetben Rodi egyáltalán nem volt ennyire harcias.

Az ezredfordulón Rodi a közeli New Orleans-i érsekség egyik vezető tisztviselője volt és közreműködött egy olyan pap egyházi státuszának visszaállításában, aki korábban beismerte, hogy több gyereket is szexuálisan zaklatott.

Ezt a papot, Lawrence Heckert nem távolították el az egyházból, hanem 2002-ben csendben nyugdíjba vonult, de nemrég eljárás indult ellene gyermekekkel szemben elkövetett nemi erőszak, emberrablás és más bűncselekmények vádjával.

HVG