Kevésen múlt, hogy nem süllyedt el egy brit atom-tengeralattjáró

Kevésen múlt, hogy nem süllyedt el egy brit atom-tengeralattjáró

Az eset akkor történt, amikor a 48 darab Trident II ballisztikus rakétákkal felfegyverzett tengeralattjáró éppen egy járőrözésen vett részt az Atlanti-óceánon – írta a bulvárlap, anélkül, hogy felfedte volna a történtek pontos időpontját. A lapnak nyilatkozó forrás szerint a tengeralattjáró fedélzetén lévő mélységjelző elromlott. Emiatt a parancsnokok azt hitték, hogy a tengeralattjáró megállt a süllyedésben, miközben valójában továbbra is egyre mélyebbre merült – írták.

A 140 fős legénység közel került ahhoz, hogy elérje azt a mélységet, ahol a víznyomás összezúzta volna a tengeralattjárót, ha időközben a mérnökök nem veszik észre a problémát a tatban lévő második mélységmérő segítségével.

Amennyiben a tengeralattjáró elsüllyedt volna, akkor a brit haditengerészetnek még azelőtt kellett volna visszaszereznie a roncsot, mielőtt azt az oroszok szerzik meg – írta lap.

Az Egyesült Királyság 1986 és 1999 között összesen négy Vanguard-osztályú atom-tengeralattjárót – Vanguard, Victorious, Vigilant és Vengeance – épített. Jelenleg azonban csak kettő üzemképes közülük, az egyik jelenleg korszerűsítés alatt áll, egy másik pedig a tengeri próbákat teljesíti a felújítás után. A tengeralattjárók korszerűsítése eddig 300 millió fonttal lépte túl az eredeti költségkeretet.

A négy közül egy tengeralattjáró 1969 óta folyamatosan járőrözik, hogy egy esetleges atomtámadás esetén visszavághasson.

Februárban a The Sun arról számolt be, hogy a Királyi Haditengerészet vizsgálatot rendelt el, miután ellenőrei kiderítették, hogy a HMS Vanguard reaktorkamrájában lévő törött csavarokat pillanatragasztóval rögzítették egy javítás során – emlékeztettek.

Írta a Magyar Hírlap