Egy véres időszakra emlékeztek Kijevben

Egy véres időszakra emlékeztek Kijevben

2023. november 21. kedd. 17:01

„Tíz évvel ezelőtt végrehajtottuk az első ellentámadásunkat, akkor a törvénytelenség és a rabszolgaság ellen, egy európai jövőért folyt a küzdelem – mondta Zelenszkij, aki az akkori demonstrációkat az Oroszország ellen jelenleg is zajló konfliktusban aratott első győzelemként értékelte. – Évről évre, lépésről lépésre mindent megteszünk azért, hogy egy napon az uniós zászló csillagai között a mi csillagunk – Ukrajna csillaga – is felragyoghasson. Egy húsz évvel ezelőtti romantikus álomból és egy tíz évvel ezelőtti ambiciózus célkitűzésből mára valós tagjelölti státusz lett” – mondta az ukrán elnök, hangoztatva: nincs kétség afelől, hogy Ukrajna a háború ellenére az Európai Unió teljes értékű tagja lesz.

A Majdan-tüntetések kezdetének tizedik évfordulóján Zelenszkij a feleségével és a kedden Kijevbe érkezett Maia Sandu moldovai elnökkel együtt megemlékezett a demonstrációk halálos áldozatairól.

A Majdan téren indult tömegtüntetések résztvevői azt követelték, hogy az ország nyisson az európai integráció irányába. A részben erőszakossá vált demonstrációk nyomán három hónap múlva távozni kényszerült a hatalomból az oroszbarát Viktor Janukovics ukrán államfő. Nem sokkal később Oroszország elfoglalta és rövidesen annektálta a Krím félszigetet, majd kelet-ukrajnai szeparatista törekvésekre hivatkozva kiterjesztette ellenőrzését Donyeck és Luhanszk megye egy részére. Moszkva végül 2022 februárjában indított teljes körű háborút Ukrajna ellen.

A Majdan-tüntetések évfordulóján Kijevbe érkezett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

„Örülök, hogy visszatérhetek Kijevbe a barátaim közé” – írta az X-en a belga politikus. Röviddel érkezése előtt azt közölte, hogy azért látogat az ukrán fővárosba, hogy kifejezze az Európai Unió erőteljes támogatását, illetve hogy Zelenszkijjel felkészüljön a közelgő decemberi uniós csúcstalálkozóra, amelyen Ukrajna csatlakozási folyamatának következő lépéséről határoznak majd a tagállamok.

Az évforduló alkalmából Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az X-en azt írta: „A Majdan-tüntetések hideg téli éjszakái örökre megváltoztatták Európát. Ukrajna tíz éve méltósággal és büszkén törekszik a szabadság felé. Még soha nem volt ilyen egyértelmű, hogy az ország jövője az Európai Unión belül van.” Hasonló üzenetet fogalmazott meg Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke is. „A Majdan-forradalom örökre megváltoztatta Ukrajna jövőjét. Miközben Ukrajna az értékeinket védelmezi, a mi támogatásunk minden egyes Oroszországból kilőtt rakétával csak tovább erősödik – írta Metsola, hozzátéve – Ukrajna nem pusztán a saját területét, hanem az Európai Uniót és az európai értékeket is védi.”

Írta a Magyar Hírlap