Vállalkozás: Az utolsó pillanatban megállapodott Shakira a spanyol ügyészséggel, elmarad az adócsalási pere

Vállalkozás: Az utolsó pillanatban megállapodott Shakira a spanyol ügyészséggel, elmarad az adócsalási pere

A kolumbiai popsztár megegyezett a spanyol ügyészekkel az adócsalási ügy rendezéséről, éppen mielőtt az ügy bíróságra került volna.

Tavaly nyáron írtunk arról, hogy Shakira kolumbiai énekesnőt azzal gyanúsították, hogy állítólag 14,5 millió euró, azaz körülbelül 5,9 milliárd forint adót mulasztott el befizetni a spanyol kormány felé 2012 és 2014 között.

Az énekesnőre nyolc év és két hónap börtönbüntetést, emellett 23,8 millió eurós pénzbírságot szabtak volna ki, ha elítélik.

Shakira, aki többször is tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, most pedig „a gyermekei érdekeit szem előtt tartva” állapodott meg. Ugyanis azt akarta elkerülni, hogy gyerekei azt lássák, hogy „az anyukájuk feláldozza személyes jólétét ebben a harcban”.

Shakira azt is hozzátette, hogy bár olyan neves cégek adótanácsait követte, mint a PricewaterhouseCoopers és az Ernst & Young, „sajnálatos módon – és ezen erőfeszítések ellenére – a spanyolországi adóhatóságok eljárást folytattak ellene, ahogyan azt már sok profi sportoló és más magasan jegyzett személy ellen tették, évekig elszívva ezeknek az embereknek az energiáját, idejét és nyugalmát.”

Az előadóművésznő korábban elutasította az ügyészek által felajánlott alkut, ehelyett akkor a bírósági tárgyalást választotta.

A vita középpontjában Shakira 2012 és 2014 közötti tartózkodási helye állt, ugyanis az ügyészek azt állították, hogy Shakira Spanyolországban élt, de hivatalos lakóhelyét máshol tüntette fel.

A spanyol törvények szerint azok az emberek, akik hat hónapnál hosszabb időt töltenek az országban, adóügyi szempontból rezidensnek minősülnek. Shakira azonban azzal érvelt, hogy a kérdéses években nem Spanyolországban élt, az ügyészek szerint azonban ezeknek az éveknek legalább felét Spanyolországban töltötte, 2012-ben házat vett Barcelonában, és Gerard Piqué labdarúgóval közös fia is az országban született 2013-ban.

Shakira 2015-ben jelentette be Spanyolországot adózási célú lakóhelyének. Elmondása szerint 17,2 millió euró adót fizetett be, és nincs fennálló tartozása.

HVG