Tech: Máris visszavennék Sam Altmant, az OpenAI kirúgott vezérigazgatóját, de lehet, hogy ő inkább új vállalatba vinné a legjobbakat

Tech: Máris visszavennék Sam Altmant, az OpenAI kirúgott vezérigazgatóját, de lehet, hogy ő inkább új vállalatba vinné a legjobbakat

Igencsak meglepte a techvilágot a hír, hogy látszólag minden előzmény nélkül menesztik a mesterséges intelligencia felpörgetésében élen járó cég, az OpenAI vezérét. Úgy tűnik, azért aludtak egyet (vagy kettőt) e nem mindennapi lépésre, és a legújabb értesülések szerint már hívnák is vissza Sam Altmant. A források szerint a vezető fontolóra veszi az ajánlatot, de nem repes az örömtől.

Sam Altmant nevét tavaly novemberben ismerte meg igazán széles körben a világ, amikor a nagyközönség számára kevésbé ismert OpenAI cég betört a köztudatba mesterséges intelligencia eszközével, a ChatGPT-vel, elindítva egy olyan MI-hullámot, ami kis túlzással mindenre hatással van. Ezért is érte a meglepetés erejével a szakmát az a pénteki bejelentés, hogy az OpenAI igazgatótanácsa hirtelen alkalmatlannak találta Altmant a vállalat vezetésére.

Az elbocsátás részletei nem voltak túl szépek: egy megbeszélésre hívták meg Altmant, aki mindössze 30 perccel ezt megelőzően szerzett tudomást a találkozó tárgyáról, azaz a menesztéséről. Az indoklásban az szerepelt, hogy Altman nem volt kellőképpen „őszinte” az igazgatótanáccsal, és ez akadályozta a testületet a feladatai ellátásában. Néhány órával azután, hogy Sam Altmant az igazgatótanács eltávolította a cégtől, Greg Brockman, az OpenAI másik társalapítója és a cég elnöke a lemondás mellett döntött. Mi több, később közzétett Altman eltávolításának részleteit, ami arra utalt, hogy a cég vezető tudósa, Ilya Sutskever szervezte meg a vezérigazgató eltávolítását. A puccsban betöltött szerepe – véli a The Verge – hatalmi harcokra utal a vállalat kutatási és termékoldala között.

Hogy mennyire hirtelen volt ez a döntés, azt az is jelzi, hogy például a Microsoft, amely milliárdokat fektetett az OpenAI-be, és integrálta a technológiát a Bong keresőmotorba, csak közvetlenül a nyilvános bejelentés előtt értesült Altman kirúgásáról. A Wired beszámolója szerint a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella kifejezetten dühös volt az OpenAI-nál kibontakozó fejlemények miatt.

Most azonban úgy tűnik, hogy az OpenAI igazgatótanácsa visszakozna, és állítólag tárgyalásokat folytat Altmannel a visszatérésről. A The Verge belső forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Altman meglehetősen ambivalens az OpenAI-hez való visszatérését illetően, és szervezeti változtatásokat követel.

Az, hogy Altman visszatérése egyáltalán szóba került, nem véletlen. A Forbes jelentése szerint ugyanis a szakember már tárgyal Brockmannel és a táborában lévő MI-kutatókkal egy új cég terveiről. Ráadásul az OpenAI-hez közel állók szerint többen is felmondanának Altman eltávolítása miatt. Mindenesetre a vállalat arcaként és egyik legkiemelekedőbb szakembereként emlegetett Altman távozása bizonytalanságba sodorná az OpenAI jövőjét egy olyan időszakban, amelyben rengetegen versenyeznek ChatGPT-vetélytársak ringbe küldésével.

A SlashGear úgy tudja, hogy a Microsoft vezetője biztosította Altmant arról, hogy mindenben támogatni fogja, bármit is tesz. Eddig sem az OpenAI, sem a vezető befektetők – köztük a Microsoft – nem tettek közzé semmilyen nyilvános nyilatkozatot azzal kapcsolatban, hogy Altmant visszahelyezik-e az OpenAI élére.

Altmant egyébként a TIME magazin 2023-ban a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta. A mesterséges intelligencia egyik legjelentősebb alakjaként tartják számon, és munkája jelentős hatással van a technológia jövőjére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG