Itthon: Ha a belpolitikában nem is, az EP-választáson okozhat kellemetlenséget a Mi Hazánk a Fidesznek

Itthon: Ha a belpolitikában nem is, az EP-választáson okozhat kellemetlenséget a Mi Hazánk a Fidesznek

Ha nincs is realitása annak, hogy a Mi Hazánk a hatalom közelébe kerüljön, a magát ellenzéki pártként feltüntető tömörülés az EP-választáson szavazatokra válthatja, hogy notórius feljelentőként, törvények ötletadójaként minisztereket ugráltat. Hosszú távon ők garantálhatják a kétharmadot.

Nem várt helyről kapott pofont a Mi Hazánk. A fiatalok körében „piacvezető” – a Medián kutatásai szerint a 18–29 éves választók körében 21 százalékon álló – pártnak az e körben még nála is népszerűbb zenész, Azahriah Párizsból küldött ironikus üzenetet arról, hogy Franciaországgal szemben Magyarországon nem találkozhat tüll balettszoknyát viselő férfit ábrázoló plakátokkal.

Bár lassan nem telik el nap anélkül, hogy a Toroczkai László vezette párt ne jelentene fel valakit/valamit, a Fidesz számára ezek az akciók még jócskán a tolerálható sávban mozognak: nem visznek el tőlük, illetve nem hoznak a Mi Hazánknak annyit, hogy emiatt Orbán Viktornak álmatlan éjszakái lennének.

Sőt a kormány(párt)nak még jól is jön, ha a radikálisokon keresztül szondázhatja a közvéleményt. A Magyar Nemzeti Múzeum igazgatóját, L. Simon Lászlót feljelentő Dúró Dóra ebben a felállásban maga sem más, mint a kormányfő verőlegénye, és partner Orbán harcában az úgymond LMBTQ-lobbival szemben. Hiszen Dúró könyvdarálására válaszul született meg az L. Simon menesztését is megalapozó fóliázós törvény.

A Mi Hazánk vezetői tudatos építkezéssel elérték, hogy azok közül is sokan csatlakozzanak hozzájuk, akik nem érzik magukat radikálisnak, netán rasszistának vagy nácinak – merthogy valóban nem is azok. Az elmúlt másfél év parlamenti szavazásait végigpörgetve pedig jól látszik, hogy Toroczkaiék az Országgyűlésben is afféle konstruktív ellenzéki vonalat vittek.

Miközben belpolitikai szempontból a Mi Hazánk nem jelent valós fenyegetést a Fidesz számára, a tisztán listás EP-választáson még okozhat nekik kellemetlenséget. A külpolitikai tematika ugyanis jutalomjáték számukra, az a fajta EU-szkepticizmus pedig, amit a Fidesz évek óta gerjeszt, a voksoláson szintén helyzeti előnyt jelenthet a karakteresen unióellenes párt számára.

További részletek és a Toroczkai László pártelnökkel készült interjúnk az eheti HVG-ben, illetve a hvg360-on:

HVG