Tech: Oxigént találtak a Vénuszon

Tech: Oxigént találtak a Vénuszon

Német asztrofizikusoknak sikerült oxigénatomot kimutatniuk a Vénusz Naphoz közelebbi oldalán, a kénsavfelhők és a bolygó szélcsatornája között.

Fontos felfedezést tettek a Német Űrkutatási Központ tudósai: méréseik oxigén jelenlétét mutatták ki a Vénusz légkörében. Korábban ezt már sikerült megtenni a bolygó „éjszakai oldalán”, a mostani felfedezés azonban a Naphoz közelebbi oldalánál történt.

A Gizmodo beszámolója szerint az asztrofizikusok még 2021-ben figyelték meg három napon át a bolygó légkörét egy Boeing 747SP repülőgépből átalakított repülő obszervatórium segítségével. Kiderült, az égitest 17 különböző pontján sikerült az oxigént atomi állapotban kimutatni. Ezek közül hét a Naphoz közelebbi oldalon volt.

© ESA / JAXA

A Nature Communications című tudományos lapban megjelent publikáció szerint az oxigént 100 kilométeres magasságban, a 120 kilométer magasan lévő kénsavfelhők, valamint a 75 kilométeres magasságban fújó szél között.

A kutatók úgy vélik, az atomok szén-dioxid és szén-monoxid molekulákból származnak. Ezek kötéseit a Nap energiája felbontja, a szelek pedig a Vénusz éjszakai oldalára szállítják az oxigént.

A Vénusz felszínén jelenleg 454 Celsius-fok az átlaghőmérséklet, de nem voltak mindig ilyen mostoha körülmények a bolygón. Korábban úgy vélték, óceánjai is voltak, ám azok elpárologtak az üvegházhatású gázok miatt. Később kiderült azonban, hogy ezek lávatavak voltak. Ettől függetlenül a tudósok a Föld ikertestvérének tekintik az égitestet.

A NASA és az Európai Űrügynökség 2021 tavaszán három küldetést jelentett be, melyek célpontja a Vénusz. Ezek segítségével pontosabb képet kaphatunk a bolygóról, ami a Föld 4,6 milliárd éves evolúciójába is betekintést nyújthat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG