A franciák nem adnak többé ingyenesen fegyvert Ukrajnának

A franciák nem adnak többé ingyenesen fegyvert Ukrajnának

„Most tárgyalásokat folytatunk ukrán kollégáinkkal arról, hogy egy speciális alapból származó pénzből ösztönözzük Ukrajnát új tarackok vásárlására, és hogy a francia hadseregnek ne kelljen többé fegyvereket átadni saját arzenáljából” – mondta a tisztviselő az LCI műsorszolgáltatónak adott interjúban.

Az Ukrajnának nyújtott francia katonai támogatás eddig elérte a 3,2 milliárd eurót egy múlt héten közzétett parlamenti jelentés szerint – jegyezte meg Lecornu. Ezzel az összeggel Franciaország az ukrán hadsereg vezető európai támogatói közé került Németország és az Egyesült Királyság mellett.

Párizs további 200 millió eurót ígért Ukrajna támogatási alapjához, hogy biztosítsa az ukrán hadsereg folyamatos hozzáférését a francia katonai felszerelésekhez – tette hozzá a tisztviselő. Kijev az alapból származó pénzt fegyvervásárlásra költheti, de csak francia vállalkozóktól.

A lépés szakértők szerint Franciaország új stratégiáját tükrözi az ukrán hadsereg felszereléseinek beszerzésében. A francia védelmi minisztérium költségvetése jövőre 3,5 milliárd euróval, azaz 7,5 százalékkal nő, és a 2024–2030-as évekre vonatkozó új katonai törvény értelmében eléri az 50,4 milliárd dollárt.

Az ukrajnai konfliktus kezdete óta Franciaország nagy mennyiségű katonai felszerelést szállított Kijevnek, többek között 30 Caesar ágyút, több tucat páncélozott személyszállító járművet (VAB) és AMX–10 RC páncélozott felderítő járművet, valamint 15 darab 155 mm-es TRF1 tarackot, mintegy 100 Mistral föld-levegő rakétát és kétegységnyi rakétavetőt.

Írta a Magyar Hírlap