Tech: Az univerzum nagy bűvésztrükkje: hamarosan eltűnnek a Szaturnusz gyűrűi

Tech: Az univerzum nagy bűvésztrükkje: hamarosan eltűnnek a Szaturnusz gyűrűi

A Szaturnusz gyűrűit 2025 és 2032 között olyan nehéz lesz észrevenni, mintha egy focipálya egyik végéről akarnánk meglátni a másik végén lévő papírlap élét.

Azóta, hogy Galileo Galilei 1610-ben felfedezte a Szaturnusz gyűrűit, a csillagászok rengeteget tanulmányozták a sokak fantáziáját megmozgató képződményt. Végül 2022 végére a Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósainak sikerült megfejteniük a gyűrűk legnagyobb titkát.

Ezzel természetesen nincs vége a tanulmányozásnak – ám ez a következő években nem lesz olyan egyszerű. Az Európai Űrügynökség számításai szerint ugyanis a gyűrűk hamarosan, 2025-ben eltűnnek a szemünk elől, és az azt követő hét évben alig lehet majd őket látni.

Természetesen nem arról van szó, hogy az aszteroidákból, jégből, porból és holdmaradványokból álló képződmény semmivé válna – csupán olyan szögben áll majd, hogy a Földről szinte láthatatlan lesz. Ahogy az Interesting Engineering írja, olyan nehéz lesz észlelni, mintha egy papírlap élét kellene meglátnunk, ami egy futballpálya másik felén van.

A gyűrűk átmeneti láthatatlanná válása a bolygó 29,5 éves keringési periódusának következménye. A bolygó pályája egy pontján megdől, új képet adva a gyűrűkről. Ez az új pozíciója 2032-ig tart majd. Mindez azért lehetséges, mert bár a gyűrűk nagyjából 30 Földnek megfelelő területet foglalnak el, a legtöbb 100 méternél vékonyabb.

Szemből nézve a gyűrűk dőlésszöge 2023-ban 9 fok, ami 2025. március 23-ra nullára csökken. Erre a látványra 13,7–15,7 évente kerül sor.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG