Tech: Hogyan vehetek olcsóbban telefont? Mit jelent, ha nem „használt” a mobil, hanem „felújított”?

Tech: Hogyan vehetek olcsóbban telefont? Mit jelent, ha nem „használt” a mobil, hanem „felújított”?

Az elmúlt másfél évben több cég is felújított mobiltelefonok árusításába kezdett Magyarországon. Az általuk kínált készülékekről azt ígérik, bár használtak, de olyanok, mintha újak lennének. Mégis mit jelent ez? ?i a különbség egy használt és egy felújított mobil között?

Magyarországon az elmúlt években lényegében stagnált a mobiltelefon-előfizetések száma. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben ezer lakosra vetítve 1041 előfizetés volt az országban, ami valamelyest kevesebb az egy évvel korábbi adatnál (1069). A KSH szerint a csúcsot eddig a 2008-as év jelentette, akkor 1220 előfizetéssel lehetett számolni ezer lakosra vetítve.

Bár azóta csökkent ez a szám, de az 1041 előfizetés még mindig azt jelenti, hogy állampolgáronként több mint egy előfizetésről beszélhetünk. (Főleg mert az átlag úgy áll össze, nincs is mindenkinek mobilja.) Hogy a SIM-kártyák hány mobiltelefonhoz tartoznak, pontosan nem tudni, de feltételezhetően hasonlóan alakul az eszközök 1000 főre vetített aránya is. Ezek alapján nem csoda, hogy az okostelefont évről évre megtalálni a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok között.

© AFP / DPA / KARL-JOSEF HILDENBRAND

Persze telefont nem csak karácsonykor, és nem csak ajándékba vesz az ember. A vásárlást általában egy alapos mérlegelés előzi meg, ahol többek között olyan szempontokat vesz figyelembe az ember, mint

  • strapabíróság,
  • méret,
  • kamera,
  • tárhely mérete,
  • az üzemidő,
  • ár-érték arány

és még sorolhatnánk. A választást az is nagyban befolyásolja, hogy mekkora keret áll rendelkezésre a vásárláshoz, ez ugyanis nemcsak azt dönti el, hogy csúcskategóriás vagy belépő szintű mobilt választ az ember, hanem azt is, hogy hol kezd el keresgélni: valamelyik elektronikai üzletben, mobilszolgáltatója kínálatában vagy a használt készülékek között.

© Blancco

Aki ez utóbbit választja, ugyanazért az összegért egy nagyobb teljesítményű telefont is találhat magának, mintha teljesen új mobilt választana, ugyanakkor jóval nagyobb odafigyelést is kíván a procedúra. Már annak is alaposan utána kell nézni, hogy mennyire megbízható az eladó – milyen értékeléseket kapott korábban, gyanúsan olcsón kínál-e egy telefont stb. –, de kellemetlen meglepetés érheti az embert egy gyorsan merülő akkumulátor, egy összekarcolt, berepedt kijelző, vagy – amit aztán biztosan nem láthat a képeken – egy agyonhasznált készülék lassúsága miatt.

A harmadik útról, a felújított okostelefonokról kevesen tudnak, pedig egyre több piaci szereplő gondolkodik benne.

Mi az a felújított mobil?

Technikailag egy felújított készülékek is használtnak számítanak, van azért egy igen fontos különbség. Míg a használt mobiloknál semmilyen garancia nincs a készülék állapotára, a felújítottaknál a fentebb sorolt problémáktól nem kell tartani. A mobiltelefonokat minden esetben átvizsgálják – szoftveresen és hardveresen is –, problémás pontjait megjavítják, kicserélik, felfrissítik. A működést befolyásoló hibás alkatrészeket újakra, vagy alig használtakra cserélik ki.

© Flip Technologies

A hazai piacon több cégtől is vásárolhatunk ilyen készüléket. A Furbify 2022 tavaszán vágott bele az Apple Watch okosórák, iPhone-ok és iPadek felújításába, a Rejoy pedig 2022 őszén lépett be a magyar piacra. Őket követte a Telekom, a vállalat 2023 októberétől kezdve árul felújított készülékeket.

A két utóbb piacra lépő cég, a Telekom és a Rejoy között fontos különbség, hogy míg előbbi beszállítóktól veszi át a felújított készülékeket, addig a Rejoy ad-vesz. Azaz emberektől felvásárolják a használt telefonokat, utána ők maguk átvizsgálják és felújítják őket, majd így kerül fel a webshopba a felújított mobil. A cég először egy kérdőív segítségével deríti fel, hogy milyen állapotban van a felhasználó által kínált mobil, majd annak ismeretében ad rá egy árajánlatot. Ez persze később módosulhat, ha az állapotfelmérés során kiderül, hogy a termék jobb vagy rosszabb állapotban van, mint azt állította a tulajdonosa.

Jó, de mennyibe kerülnek?

A fentiekből talán már egyértelmű, de akkor is fontos tisztázni: valamit valamiért, azaz a felújított készülékek drágábbak, mint amennyiért használtan lehet venni az adott modellből. Hogy bemutassuk, mennyivel, kiválasztottunk a csúcskategóriából, a középből és a legolcsóbb telefonok közül is két-két telefont. Fontos szempont volt a választásban, hogy mindegyiket be lehessen szerezni még újként, használtan, illetve a cikk írásának pillanatában felújított telefonként is. Ezekről van szó:

  • Samsung Galaxy Z Fold4 5G,
  • iPhone 14 Pro,
  • Xiaomi Redmi Note 10 Pro,
  • Samsung Galaxy A22 5G,
  • Huawei P20 Lite.

A felújított mobilok esetében az árat az is befolyásolja, hogy a készülék milyen állapotban van. A használt mobilok árait az online elérhető piacterekről néztük ki, majd vontunk belőlük átlagot.

új ár használt ár felújított ár
Samsung Galaxy Z Fold4 5G 526 000 forint 365 000 forint 381 000 forint
iPhone 14 Pro 512 000 forint 345 000 forint 371 000 forint
Xiaomi Redmi Note 10 Pro 86 200 forint 60 000 forint 63 000 forint
Samsung Galaxy A22 5G 100 000 forint 52 000 forint 58 000 forint
Huawei P20 Lite 60 000 forint 45 000 forint 53 000 forint

Jó, de meddig bírják?

Mivel a felújított mobilok láthatóan drágábbak, mint a használtak, kérdés, hogy vajon mennyivel bírják tovább a használat során. Hogy ezt kiderítsük, a következő hónapokban a mobilból táblagéppé hajlítható Samsung Galaxy Z Fold4 egy felújított példányát fogjuk nyúzni. Az eredménnyel fél év múlva jelentkezünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG