Ostobaság Kazahsztánt Oroszország „hátsó udvarának” bélyegezni

Ostobaság Kazahsztánt Oroszország „hátsó udvarának” bélyegezni

A címkét a közép-ázsiai országra több nyugati médium is alkalmazta, köztük a Bloomberg és a Politico, amelyek cikkeket írtak Emmanuel Macron francia elnök október végi látogatásáról. Az utazást követően csütörtökön Asztanában csúcstalálkozót tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök és kazah kollégája, Kaszim-Zsomart Tokajev – írja az oroszhirek.hu.

A szóvivő a Pavel Zarubin orosz újságírónak adott, vasárnap megjelent interjúban határozottan elutasította azt a gondolatot, hogy Kazahsztánt, a hat volt szovjet köztársaságot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) tagját „Oroszország hátsó udvarának” lehetne nevezni.

„Micsoda ostoba dolog ilyet mondani. Ez az egész egy információs háború” – mondta, hangsúlyozva, hogy Kazahsztán teljesen szuverén és független állam, rugalmas külpolitikával, amely „minden irányban fejleszti az együttműködést”.

Peszkov mégis megjegyezte, hogy Asztana továbbra is Moszkva „stratégiai szövetségese”, és a két országot különböző területeken mély kapcsolatok fűzik össze. „Ez a kapcsolat a kölcsönös tiszteleten, a kölcsönös előnyökön és a valódi szövetségen alapul, ahol senki sem erőltet vagy diktál semmit senkinek. Ezt képviseljük” – tette hozzá.

A szóvivő úgy folytatta, hogy a nyugat általában nem a saját érdekében próbálja kialakítani a kapcsolatokat, hanem inkább azért, hogy „kiszorítsa Oroszországot a különböző régiókból”. „Nem gondoljuk, hogy ez a politika ígéretes” – tette hozzá peszkov.

Peszkov megjegyzései egybecsengtek Serik Zsumangarin kazah miniszterelnök-helyettes e hét elején tett megjegyzéseivel, aki „ostobaságnak” minősítette a „hátsó udvar” címkét, rámutatva, hogy országa teljesen független, és hosszú és gazdag történelemmel rendelkezik.

A megbeszélések során Putyin és Tokajev aláírta az orosz-kazah együttműködés ütemtervét a következő három évre, és megvitatták a közös nagy energetikai projekteket. Az orosz vezető rámutatott, hogy a két ország közötti kapcsolat „hosszú évek óta virágzik”.

Eközben a Bloomberg szerint Macron azért utazott Kazahsztánba, hogy uránszállítmányokat biztosítson a francia atomerőművek számára, valamint hogy éket verjen Moszkva és Asztana közé az Oroszország és a Nyugat között Ukrajna miatt fennálló patthelyzet közepette.

Írta a Magyar Hírlap