Tech: Megtalálták egy temetőben az elveszett Halottak Könyvét, 3500 éves és rendkívül jó állapotban van

Tech: Megtalálták egy temetőben az elveszett Halottak Könyvét, 3500 éves és rendkívül jó állapotban van

Ritka, hogy egy papirusztekercs olyan jó állapotban maradjon fenn, mint amilyenben van a Halottak Könyve Egyiptom középső részén most talált példánya.

Az ókori egyiptomi temetkezés szerves részét jelentette a Halottak Könyve. Ez egy több mint 10 méter hosszú papirusztekercs, amit az elhunyt mellett hagytak, hogy útmutatásokkal szolgáljon neki, miként tud eligazodni a síron túli világban.

Régészek nemrég a könyv egy példányának maradványára bukkantak Egyiptom középső részén, egy olyan temetkezési helyen, ami az Újbirodalom korában, vagyis több mint 3500 évvel ezelőtt volt használatos. A tekercs 13 méter hosszú – írja a Popular Mechanics.

A szakértők figyelmét ezúttal nem a múmiák és az egyéb temetkezési tárgyak, hanem a lemásolt Halottak Könyvének részlete keltette fel. Ennél pontosabbat egyelőre nem árultak el a régészek, így számos kérdés megválaszolása még várat magára. Ilyen például, hogy mennyire részletes a leirat, tartalmaz-e esetleg mást is a tekercs, illetve a korábban talált Halottak Könyvéhez képest van-e benne valamilyen változtatás, újdonság.

Ami biztos: nagyon ritka, hogy egy 3500 éves lelet ilyen jó állapotban maradjon fenn. A benne leírtak mély betekintést nyújthatnak a kor vallási szokásaiba.

A régészek egyébként kő- és fakoporsókban fekvő múmiákat, több ezer szobrot és amulettet, valamint baldachinos üvegeket találtak, így igen gazdag leletegyüttesről van szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG