Itthon: Felfüggesztett fogházat kapott a vadász, aki véletlenül lelőtt egy kertjében beszélgető férfit

Itthon: Felfüggesztett fogházat kapott a vadász, aki véletlenül lelőtt egy kertjében beszélgető férfit

Az eset még 2020 májusában történt.

A Nyíregyházi Törvényszék jogerős ítélet hozott annak a vadásznak az ügyében, akinek a kezében 2020. május 15-én véletlenül elsült a puska, és a lövedék halálra sebzett egy 2 kilométerrel odébb, az újfehértói kertjében beszélgető férfit – számolt be az RTL.

Februárban a vadászt a bíróság első fokon halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt két év próbaidőre felfüggesztett, egy év fogházbüntetésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A Nyíregyházi Törvényszék most az elsőfokú ítéletet annyiban változtatta meg, hogy a vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól.

Az ítélet szerint a vádlott – akinek volt vadászengedélye és vadászfegyver tartására is engedélye – 2020. május 15-én egy vendégvadászként két társával egy újfehértói vadászterületre ment, ahol a kísérő átengedte a vádlottnak a vadászfegyvere használatát, mivel a vádlott ugyanolyan típusú fegyvert szeretett volna venni. A vadászat során a vádlott egy őzbakot próbált meg elejteni, de nem járt sikerrel.

A vádirat szerint a férfi a nagyjából hat kilométer hatótávolságú lőfegyver kibiztosítását szabálytalanul, Újfehértó lakott területe felé tartott fegyvercsővel végezte el, és egy vétlen lövést adott le. A kilőtt, lelassult és stabilitását vesztett lövedék több mint két kilométerrel arrébb egy újfehértói ingatlan udvarán tartózkodó férfit eltalált, aki a kórházba szállítása után belehalt a sérülésébe.

Az RTL úgy tudja, a vádlott nem kért bocsánatot, az áldozat családja pedig továbbra sem tud megbékélni az ítélettel.

(Nyitóképünk illusztráció)

HVG