Itthon: Épp csak újraindult a hétvégi ügyelet a mosomnagyaróvár kórház gyerekosztályán és szülészetén, máris rezeg a léc

Itthon: Épp csak újraindult a hétvégi ügyelet a mosomnagyaróvár kórház gyerekosztályán és szülészetén, máris rezeg a léc

Ha a spórolás lesz a cél, nem maradnak a most ügyeletet vállaló, szerződéses orvosok – mondja Szijjártó László, az orvosi kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke.

Megint veszélybe kerülhet a hétvégi kórházi ügyelet Mosonmagyaróváron – írja a Telex.

A lapnap az érintett intézményben dolgozó Szijjártó László, az orvosi kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke az nyilatkozta, hogy 2024. január elsejétől a közreműködői szerződéssel dolgozó orvosok szerződését megszüntethetik az ellátórendszer szervezői.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban márciusban leállt a hétvégi ellátás a gyermekosztályon és a szülészeten. A pácienseket ilyenkor csak Győrben fogadták.

Az ügy jókora vihart kavart, több demonstrációt is tartottak a helyiek, nyáron 12 ezer aláírást is gyűjtött a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület azért, hogy ismét a hét minden napján elérhető legyen a szülészet-nőgyógyászat, illetve a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály.

Bár októberre sikerült ezt a célt megvalósítani, Szijjártó, aki 2017 óta osztályvezető főorvos a Karolinában, úgy látja, ismét rezeg a léc.

Úgy hírlik ugyanis, hogy 2024. január elsejétől megszüntethetik a közreműködői szerződéssel dolgozók szerződését.

Szijjártó szerint az egészségügyi kormányzat azt szeretné, ha mindenki szolgálati jogviszonyban dolgozna a kórházakban, így ugyanis a bértábla alapján kevesebbet kellene fizetni nekik, mint most, a szerződéses alapon.

Csakhogy a jelenleg ügyeletet vállaló orvosok nagy része korábban nyilatkozatban utasította el az új felállást, és a főorvos szerint a most ügyeletet vállaló orvosok egy része valószínűleg januártól sem lépne ilyen szolgálati jogviszonyba.

HVG