Az ENSZ a Kerem Salom-i átkelő megnyitására szólította fel Izraelt

Az ENSZ a Kerem Salom-i átkelő megnyitására szólította fel Izraelt

MH/MTI
2023. november 10. péntek. 16:49

Jens Laerke, a világszervezet Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) szóvivője elmondta: a jelenleg használatban lévő, a Gázai övezet és Egyiptom határán található rafahi határátkelő gyalogos átkelés céljából épült, míg a Kerem Salom-i átkelő kimondottan teherautók számára biztosítana bejutást.

Az ENSZ szerint a határátkelő újbóli megnyitása csökkentené a Rafahra nehezedő biztonsági kockázatot, más részről pedig a Gázába szánt segélyszállítmányok kezelése gördülékenyebbé válhatna. „Nincs lehetőség a rakományok ellenőrzésére a rafahi átkelőnél, ami jelentős kerülőutakhoz és késésekhez vezet” – hívta fel a figyelmet Laerke, megjegyezve, hogy a segélyszállítmányok zavartalan eljuttatása a Kerem Salom-i határátkelőnél lenne leginkább biztosított.

Október 21. óta összesen 821 teherautó jutott be az ostrom alatt álló övezetbe, csütörtökön 65 élelmiszert és gyógyszert szállító teherautót engedtek be Rafahnál az övezetbe és további hét mentőautót – mondta Laerke.

A háború megindítása előtt naponta mintegy 500 teherautó szállított segélyeket az övezetben élők szükségleteinek biztosítására.

Írta a Magyar Hírlap