Szlovénia szeretné, ha Bosznia megállapodna a Frontex-szel

Szlovénia szeretné, ha Bosznia megállapodna a Frontex-szel

MH/MTI
2023. november 8. szerda. 20:29

Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter Nenad Nesic bosnyák nemzetbiztonsági miniszterrel tartott szerdai ljubljanai találkozóján szorosabb kétoldalú együttműködést sürgetett az illegális migráció elleni küzdelemben, és felszólította Bosznia-Hercegovinát, hogy írjon alá megállapodást az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségével (Frontex) annak érdekében, hogy az segíthessen a határok védelmében, mert “Európa biztonsága forog kockán”.

„Ez fontos feladat Bosznia-Hercegovina számára az európai normák és az uniós integráció felé való elmozdulásban” – mondta Poklukar a megállapodásról.

Nesic arra figyelmeztetett, hogy a Bosznia-Hercegovinában az eljárások és jogszabályok bonyolultak, de abbéli optimizmusának adott hangot, hogy az év végéig létrejöhet a megállapodás az uniós ügynökséggel.

Poklukar úgy vélte: a közel-keleti fejlemények kiszámíthatatlanok, és csak az EU és a nyugat-balkáni országok közötti együttműködéssel lehet megelőzni a terrorizmus, a radikalizálódás és az illegális migráció kezelése terén jelentkező veszélyeket.

Nesic elismerte, hogy bár Bosznia-Hercegovina nem tagja az EU-nak, de egész Európa biztonsága és stabilitása függ tőle.

A két miniszter hangsúlyozta: meg kell erősíteni a rendőrségi együttműködést, valamint a két minisztérium és a rendőri erők közötti információ- és adatcserét.

Poklukar javaslatot tett arra, hogy Szlovénia, Olaszország és Horvátország képviselői a boszniai fővárosban, Szarajevóban találkozzanak. Elmondta, hogy Szlovénia továbbra is szoros szövetségese lesz Boszniának az EU-hoz és a NATO-hoz vezető úton.

„Minden szinten azon dolgozunk, hogy az Európai Tanács decemberben döntést hozzon a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Boszniával” – húzta alá.

Írta a Magyar Hírlap