Itthon: Lázár János jacht helyett ladikkal közlekedik és elárulta: “számos eretnek gondolatom van”

Itthon: Lázár János jacht helyett ladikkal közlekedik és elárulta: “számos eretnek gondolatom van”

Lázár Jánosnak van véleménye a budapesti közlekedésről, Vitézy Dávidról, a vasútról, és ezt nem is tartotta magában. De a miniszter egy randhagyó interjúban beszélt arról is, jachttal közlekedik-e és kastélyban alszik-e, illetve a World Press Photo kiállításról is beszélt, továbbá elárulta, hogy sok „eretnek gondolata” van.

<!– –>

A Margit hídon, a Parlamentbe sétálva adott interjút Lázár János a Blikknek kedden reggel, mert ha késő estébe nyúlik előző nap a parlamenti ülés, akkor már nem megy haza Hódmezővásárhelyre, hanem Budán alszik, onnan pedig másnap gyalog megy újra dolgozni.

A Blikk e reggeli séta közben, a köddel borított Duna felett, a hídon sétálva kérdezte az építési és közlekedési minisztert, aki a lap szerint “testőr és titkár nélkül, gyalogosan” igyekezett át a pesti oldalra. Az interjú legérdekesebb megállapításait, idézeteit szedtük össze:

  • A reggeli gyaloglásról: “Napi 5-6 kilométert kell gyalogolnom, ez az orvosok tanácsa, mert derékfájós vagyok.”
  • Alternatív közlekedési módokról: „Otthon van a biciklim, itt túl nagy a forgalom. Hódmezővásárhelyen jó a kerékpárút-hálózat.”
  • Az esetleges budapesti dugódíjról: “Ha drágább a belvárosban a parkolás és az autózás, igen, ott az emberek áttérnek a tömegközlekedésre és tisztábbak a nagyvárosok.”
  • A jobboldalon eretnek gondolatnak számító dugódíj apropóján: “Számos eretnek gondolatom van. A saját gondolataimat képviselem.”
  • Az elhíresült lézerblokkoló – ami szerinte “talán” nem is volt a kocsiján – kapcsán: “Igyekszem mindig betartani a szabályokat. Csak sürgős esetben használok megkülönböztető jelzést.”
  • Arról, hogy szeretne-e jachot: “A Tisza partján élek, ott ladikot használnak.”
  • Arról, hogy Mészáros Lőrinc bezzeg használ jachtot: “A kormánynak nincs ráhatása és nem is feladata megmondani, ki mire használja a vagyonát.”
  • Arról, hogy gyakran alszik-e a batidai vadászkastélyában: “Otthon szoktam aludni a Zsoldos utcában.”
  • Vitézy Dávid volt államtitkár kritikáira reagálva: “Nem akarok beleszólni a budapesti főpolgármester-választásba, ezért Vitézy úrra nem reflektálnék.”
  • Arról, hogy mi lesz a bezárt vasútvonalakkal: “Decemberben tartunk egy felülvizsgálatot (…) meg kell vizsgálnunk, mit szólnak hozzá az emberek, ha elégedetlenség van, azt mérlegelni kell. “
  • Arról, hogy megengedné-e a kisebbik fiának, hogy megnézze a World Press Photo kiállítást, ami miatt végül a miniszter kirúgta L. Simon Lászlót: “Van, ami gyereknek való, van, ami nem. (…) Nem láttam, nem volt időm megnézni, nem tudok ez ügyben állást foglalni. Egyébként a művészetek minden formáját támogatom.”
  • Arról, hogy a kormánypárti politikusok alig állnak szóba a sajtóval, nemigen lehet kérdezni őket: “A politika és a sajtó kéz a kézben jár. Szerintem nincs olyan kényes kérdés, amiről ne lehetne beszélni. De lehet, hogy ezzel kisebbségben vagyok.“

HVG