Bécs: Még nem jött el az ideje az ukrán konfliktus tárgyalásos lezárásának

Bécs: Még nem jött el az ideje az ukrán konfliktus tárgyalásos lezárásának

Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy a béke csak a tárgyalóasztalnál érhető el. de még nem jutottunk el odáig – mondta a miniszter.

Kifejtette, hogy minden, a párbeszéd előmozdítására irányuló erőfeszítést pozitívan kell értékelni, kiemelve a törökországi és a balarusz tárgyalásokat.

„Ukrajnáról azonban Ukrajna nélkül nem lehet tárgyalni. Bármilyen tárgyaláshoz két félre van szükség, eddig nem jutottak el odáig. Hiányzik a bizalom a régióban” – tette hozzá a miniszter.

Közben nem válaszolt az újságíró kérdésére, hogy Ausztria semleges ország lévén kész-e platformot biztosítani a tárgyalásokhoz – írta az oroszhirek.hu.

A TASZSZ orosz hírügynökség korábban egy diplomáciai forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Törökország kész megszervezni a béketárgyalásokat Oroszország és Ukrajna között, ha ezek az országok megfelelő politikai akaratot mutatnak.

Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 5-én Szocsiban tárgyalt az ukrán válságról. A találkozón a török vezető megismételte, hogy országa kész továbbra is közvetítőként fellépni, többek között olyan kérdésekben is, mint a fogolycsere.

Szavai szerint Törökország kész hozzájárulni, ha a felek ezt kérik. Moszkva és Kijev 2022 márciusában Isztambulban folytatott megbeszéléseket. Akkor Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy nem történt jelentős áttörés.

Írta a Magyar Hírlap